Ερώτηση του Θ. Δαβάκη στη βουλή.


 

 

 

 

 

Παρέμβαση Θανάση Δαβάκη στη Βουλή

για την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής της Παράκαμψης Σελλασίας-Βουτιάνων

και της Παράκαμψης της Σπάρτης Τμήμα Σκούρα-Πυρί.

 

Με νέα Ερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης ζητεί να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την αποκατάσταση και εκτέλεση δύο σημαντικών έργων υποδομής για τη Λακωνία, όπως η Παράκαμψη Σελλασίας –Βουτιάνων και το Τμήμα Σκούρα-Πυρί της Παράκαμψης της Σπάρτης.

Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Τα τελευταία 5 χρόνια στη Λακωνία πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής, μετά από πολλά χρόνια απραξίας. Δυο οδικές παρεμβάσεις που εκκρεμούν ακόμα και σήμερα, έργα πνοής και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, είναι η Παράκαμψη Σελλασίας-Βουτιάνων  και η Παράκαμψη της Σπάρτης.

Η Παράκαμψη Σελλασίας-Βουτιάνων  ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο τέλος του 2009, όμως υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός κυκλοφορίας σχεδόν αμέσως μετά την παράδοσή της. Σε παλαιότερη Ερώτησή που κατέθεσα στη Βουλή για το θέμα αυτό με ενημέρωσαν τα αρμόδια υπουργεία, ότι ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης μελέτης προκειμένου να αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης, η ολοκλήρωση των οποίων εκτιμάται σε έξι μήνες από την έναρξή τους.

Η Παράκαμψη Σπάρτης αποτελείται από τα Τμήματα Σπάρτη-Σκούρα και Σκούρα-Πυρί. Το μεν πρώτο έχει ολοκληρωθεί, όμως εκκρεμεί η καταβολή των αποζημιώσεων των απαλλοτριωθησών εκτάσεων για την κατασκευή του έργου (Τμήμα Παράκαμψης Ζαγάνας-Πλατάνας), παρόλο που έχει εγκριθεί η σχετική πίστωση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2010, ενώ για το Τμήμα Σκούρα –Πυρί ακόμα εκκρεμεί η δημοπράτηση του έργου.

Σε πρόσφατο έγγραφό του, προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  ο Νομάρχης Λακωνίας αναφέρει πως το έργο της Παράκαμψης Σελλασίας-Βουτιάνων θα επιβαρυνθεί με επιπλέον ποσό που θα αγγίξει τα 27 εκατ. ευρώ. Ενώ για την Παράκαμψη της Σπάρτης, Τμήμα Σκούρα-Πυρί, αναφέρει πως ο προϋπολογισμός ολοκλήρωσης του έργου θα είναι υπερδιπλάσιος της αρχικής σύμβασης, ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, είναι προκλητικό, να εκτινάσσονται οι προϋπολογισμοί των δημοσίων έργων σε δυσθεώρητα ύψη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για έργα αποκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το προϋπολογισθέν κόστος των δυο αυτών συγκοινωνιακών έργων ανέλθει σε 49 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Προγράμματος θα απορροφηθεί από αυτά, με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα κονδύλια από το Περιφερειακό Πρόγραμμα να είναι ελάχιστα.

 

Κατόπιν αυτού  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.Υπουργοί:

1.      Ποια είναι τα κόστη προϋπολογισμού των δυο προαναφερόμενων έργων;

2.      Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τα έργα αποκατάστασης της παράκαμψης Σελλασίας-Βουτιάνων; Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης;

3.      Πότε θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου Παράκαμψη Σπάρτης, Τμήμα Σκούρα-Πυρί;

4.      Υπάρχει προγραμματισμός από το Υπουργείο Οικονομίας στα πλαίσια του προγράμματος  των Δημοσίων Επενδύσεων, να δοθούν τα ποσά στους δικαιούχους απαλλοτριωθέντων εκτάσεων το 2011;

5.      Θα εξετάσετε το ενδεχόμενο να εντάξετε τα παραπάνω έργα στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για την υλοποίηση και άλλων υποδομών στο Νομό Λακωνίας;

 

 

                                                                                                    Ο Ερωτών Βουλευτής

 

                                                                                                        Αθανάσιος Π. Δαβάκης