Περιφέρεια Πελοποννήσου - Πολιτική.

Πέτρος Τατούλης για τον προϋπολογισμό του 2014 : «Μειώσαμε τις δαπάνες στο μισό, υλοποιούμε το πιο ενισχυμένο διαχρονικά Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την ώρα της πιο μεγάλης κρίσης»
«Βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού 2014 είναι ότι με μηδενικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο, όπως άλλωστε και το 2012 και το 2013, καταφέρνουμε να εκτελούμε τέτοιο πρόγραμμα και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτά που παραλάβαμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση και υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2014 από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 και πρόσθεσε ότι «στο επίτευγμά μας αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων των προηγούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων σε συνδυασμό με την κατά 67% μείωση των ΚΑΠ».
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2014 ως «δυναμικό», που συμπληρώνει το σύνολο του έργου της Περιφέρειας, η οποία παρά τις αντιξοότητες κινείται δραστήρια και αποφασιστικά.
Τις πιστώσεις που μεταφέρονται ως πλεόνασμα ο κ. Τατούλης τις απέδωσε στην ανθρώπινη αδυναμία των στελεχών των υπηρεσιών να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι πόροι τη δεδομένη χρονική στιγμή και στην εμπλοκή των εκταμιεύσεων από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου.
Αναφερόμενος στη σχέση της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και του προϋπολογισμού, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι μέσω αυτής έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων εφάπαξ 4,5 δις ευρώ και 2 δις σε ετήσια βάση προσδίδοντας βιωσιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία διαφορετικά δεν θα υπήρχε.
Ο κ. Τατούλης άσκησε κριτική για τις απόψεις που ακούστηκαν σχετικά με πρόβλεψη κωδικού για την παιδεία και την υγεία, εφόσον οι Περιφέρειες δεν διαθέτουν τέτοιες αρμοδιότητες, και για το συσχετισμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα.
«Πετύχαμε σε δύσκολα χρόνια να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις για να υλοποιηθούν σημαντικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτή είναι η ευθύνη μας, αυτή είναι η εντολή των πολιτών προς εμάς», δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης.
Πέτρος Τατούλης: «Οι πολυμετοχικές Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες ΟΤΑ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την έξοδο από την κρίση»
Το ρόλο των πολυμετοχικών Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών στην Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη εξέτασε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της HEL.A.D.A. (Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών).
Στη συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της ΕΝ.ΠΕ υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Προέδρου του Δ.Σ της Ένωσης Αναπτυξιακών Εταιρειών κ. Π. Τατούλη, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΝ,ΠΕ. και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. K. Ασκούνης καθώς και δήμαρχοι μέλη Δ.Σ. της HELADA και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. και Περιφερειάρχης Αττικής μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι οι πολυμετοχικές ανώνυμες αναπτυξιακές εταιρείες ”παρέχουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία και λειτουργούν συμπληρωματικά στους ΟΤΑ ιδιαίτερα στον προγραμματισμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση έργων. Αναπτύχθηκαν ως μηχανισμοί ευέλικτοι μέσω των οποίων η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου.
Σήμερα, έχοντας μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση του νέου ΕΣΠΑ η χρησιμότητα των εταιρειών αυτών είναι πολύ σημαντική καθώς τα νέα προγράμματα προβλέπουν παρεμβάσεις που όχι μόνο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αλλά το σύνολο των φορέων έχει πολύ λίγη εμπειρία.”
Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Πέτρος Τατούλης ανέφερε:
“Υπάρχει και άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση στον οποίο οι πολυμετοχικές Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
Οι Εταιρείες μέλη μας είναι εργαλεία της Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα μοχλεύουν και κινητοποιούν ιδιωτικά κεφάλαια.
Δεν επιχορηγούνται από το κράτος και τους ΟΤΑ , δεν συμπεριλαμβάνονται στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, είναι οργανωμένες και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ελληνική περιφέρεια και πυρήνες τεχνογνωσίας απαραίτητοι για την έξυπνη εξειδίκευση τη νέα προγραμματική περίοδο.
Αποτελούν για την Ελληνική περιφέρεια το ζωντανό παράδειγμα –όπου το Ελληνικό κράτος αποκέντρωσε πόρους και αρμοδιότητες οι τοπικές κοινωνίες έκαναν μικρά θαύματα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.”