Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 

«Άνθρωποι κατοικούν μες στο πνεύμα της Ελευθερίας αμέτρητοι,
Άνθρωποι όμορφοι μες στη θυσία τους, Άνθρωποι.
Το ότι πέθαναν, δεν σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν εκεί,
με τις λύπες, τα δάκρυα και τις κουβέντες τους».

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ 

«Ένας στρατιώτης μουρμουρίζει στο Αλβανικό μέτωπο»

 

Ορόσημο για την ιστορία του Ελληνισμού αποτελεί η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το Ελληνικό Έθνος ξαναζωντανεύει και ξαναζεί σήμερα την αλησμόνητη εποχή του Έπους του Σαράντα.

Η 28η Οκτωβρίου είναι η ζωντανή απόδειξη του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, πρόοδο και ευημερία. Είναι η ιστορική στιγμή που υπογραμμίζει την ακατανίκητη επιθυμία του λαού μας να ζει και να μεγαλουργεί ελεύθερα και ειρηνικά. Είναι η επιβεβαίωση του μεγαλείου της αστείρευτης δημιουργικής δύναμης και της υπεράνθρωπης ψυχικής αντοχής του Έλληνα.

Το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι διαχρονικό. Έχει ιστορική, διδακτική και πολιτική αξία. Καλούμαστε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους νεκρούς του αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, τους ήρωες που δημιούργησαν το θαύμα των αλβανικών βουνών προκαλώντας το θαυμασμό όλου του κόσμου. Σήμερα καλούμαστε να εξάρουμε το ρόλο της αδάμαστης θέλησης ενός λαού που δεν υποκλίθηκε.

Στις δύσκολες ημέρες που διέρχεται η χώρα μας, είμαι βέβαιος ότι με πυξίδα τα ιδανικά της ελευθερίας και του πατριωτισμού που ενέπνευσαν τους αγωνιστές του Σαράντα, θα σταθούμε αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΣ