Δήλωση του Θανάση Δαβάκη


 

 

 

 

 

 

Απάντηση Πανάρετου στην παρέμβαση του κ. Δαβάκη στη Βουλή,

                                         για το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στο Μυστρά

 

Απάντηση στην υπ αριθμόν 5306/21-10-2010 Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Λάκωνας Βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης, και αφορούσε την έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στο Μυστρά, έδωσε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος.

Στην απάντηση του ο κ. Υφυπουργός ενημερώνει τον κ. Δαβάκη, ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο υπάγεται το ΙΝΕΒΥΠ Μυστρά, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έναρξης υλοποίησης του έργου.

Όσον αφορά την ανακατασκευή του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Μυστρά, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Μυστρά για να στεγασθεί το ΙΝΕΒΥΠ, ο κ. Υφυπουργός αναφέρει ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με απόφαση του στις 18/5/2010 έχει ορίσει ανάδοχο του έργου ανακατασκευής του κτηρίου, ενώ η σύμβαση έργου έχει ήδη ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 18-10-2010.

Για τις εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για το έτος 2010, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το ποσό των 300.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.158.289 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ολοκληρώνοντας την απάντηση του ο κ. Υφυπουργός, αναφέρει ότι εκκρεμεί η τελική υπογραφή της σύμβασης από τον ανάδοχο του έργου, για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου που θα στεγάσει το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού Μυστρά.

 

 

 

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή ο κ. Δαβάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

Περιμένουμε με αγωνία να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Μυστρά το οποίο έχει ορισθεί ως έδρα του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η λειτουργία αυτού του πνευματικού ιδρύματος μελέτης και έρευνας όλων των εκφάνσεων του Βυζαντινού πολιτισμού, πάγιο αίτημα της λακωνικής κοινωνίας, θα συντελούσε αποφασιστικά στην πνευματική αναβάθμιση της περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Καλούμε τον κ. Πανάρετο, αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας για θέματα που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλισθεί ότι το ταχύτερο δυνατόν θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου που θα στεγάσει το ΙΝΕΒΥΠ Μυστρά.

Παρακολουθούμε το θέμα στενά, και μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου πιέζουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν τη λειτουργία του, το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού Μυστρά.