Άρθρο του Χρήστου Α. Πλειώτα, Δικηγόρου


ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: ΧΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ: «Ο βρώμικος πισινός της πόλης»


 

Άρθρο του Χρήστου Α. Πλειώτα, Δικηγόρου

 

Μεγάλη η πολιτική ευθύνη που επωμίζονται οι δημοτικές αρχές στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των δημοτών τους.

Μεγάλη και η ευθύνη σύσσωμου του Δήμου Σπάρτης.

Μεγαλύτερη αυτών που κυβερνούν το Δήμο. Μεταξύ αυτών και του υπογράφοντος το παρόν.

Διανύουμε μία ακόμα δημοτική τετραετία με το υπαρκτό πρόβλημα άλυτο να μας αποδοκιμάζει. Με το ΧΑΔΑ στη θέση «ΠΡΟΒΑΤΟΜΑΝΔΡΑ» Αφυσσού Δήμου Σπάρτης, να γεμίζει  σύμμεικτα απορρίμματα έξω και πέρα από κάθε έννοια ορθής περιβαλλοντικά διαχείρισης των αστικών μας αποβλήτων.

Η προβαλλόμενη θέση γνωστή: «Όσο κωλυσιεργεί η περιφέρεια να υλοποιήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού σχεδιασμού, αδυνατεί να επέμβει προσωρινώς ο Δήμος Σπάρτης και θυσιάζει το έλασσον που είναι η προσβολή του περιβάλλοντος στο συγκεκριμένο χώρο, μπρος στο μείζον που είναι η διαφύλαξη της υγείας του συνόλου των δημοτών του, αγαθό υπερπολύτιμο που σφόδρα και άμεσα επαπειλείται, αν φθάσουμε τα σκουπίδια μας να ρέουν σε δρόμους, έξω απ’ τα σπίτια μας αλλά και σε άλλους κοινοχρήστους χώρους (εκκλησίες, σχολεία, πάρκα κ.λ.π.)».

Από τότε που ο ΧΑΔΑ στη θέση «ΠΡΟΒΑΤΟΜΑΔΝΡΑ» έκλεισε «στα χαρτιά» με απόφαση Δ.Σ. Σπάρτης έως σήμερα, έχουν περάσει αρκετά χρόνια και ο Δήμος πάντα πιστός στη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, αλλά και πάντα προβληματισμένος, ανοικτός και «ευεπίφορος» σε επιστημονικά αναγνωρισμένες προτάσεις για προσωρινές λύσεις εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων του, προσπαθεί με την ανακύκλωση και την στοιχειώδη υγιεινή του ΧΑΔΑ, να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα έως την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.

Όμως φθάνει αυτό; Κατά την άποψή μου όχι.

Νιώθω ελλειμματικός κάθε φορά που αναφέρομαι στο πρόβλημα και προσπαθώ να δικαιολογήσω την έως σήμερα αντιμετώπισή του, με την παράθεση των σχετικών άρθρων του Δημοτικού Κώδικα περί ολοκληρωμένου ΠΕΣΔΑ και προσωρινής διαχείρισης απ’ το Δήμο Σπάρτης, αλλά και όταν κοιτώντας τους δημότες στα μάτια, τους εξηγώ τα περί διαρκούς καταστάσεως ανάγκης!!!

Νιώθω ελλειμματικός διότι δημότες Σπάρτης είναι και οι κάτοικοι των οικισμών που πλήττονται άμεσα απ’ τη λειτουργία του ΧΑΔΑ.

Νιώθω ελλειμματικός διότι διαφύλαξη δημόσιας υγείας δεν σημαίνει να πλήττεται έστω και ένας, αρκεί να σώζονται οι χίλιοι, διότι και αυτό στο κάτω -  κάτω ψευδαίσθηση είναι, αφού απ’ τη λειτουργία του ΧΑΔΑ και τη μόλυνση του περιβάλλοντος όλοι πληττόμεθα.

Νιώθω ελλειμματικός διότι θεωρώ ότι θα έπρεπε να ενσκύψουμε στο πρόβλημα περισσότερο απ’ ό,τι έως σήμερα το έχουμε κάνει. Θα μπορούσαμε να το αναδείξουμε περισσότερο σε συνεργασία με αυτούς που ήδη έχουν εξελίξει την όλη κουβέντα πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων και τυγχάνει να είναι δικοί μας άνθρωποι: Λάκωνες, δημότες μας που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα.

Νιώθω ελλειμματικός διότι έχω αφεθεί στην αναμονή της υλοποίησης ενός ΠΕΣΔΑ και έχω υποτιμήσει την ανάγκη για εναλλακτικό τρόπο προσωρινής διαχείρισης των αποβλήτων μας, έξω και πέρα από την απόρριψη των σκουπιδιών σ’ έναν ΧΑΔΑ.

Νιώθω ελλειμματικός διότι έχω και εγώ επιτρέψει να έχει στηθεί επί έτη ένα ολόκληρο οικονομικό περιβάλλον πάνω στο Δήμο Σπάρτης, που έχει να κάνει με μεγάλες δαπάνες για την επίχωση των σκουπιδιών μας, σ’ έναν ΧΑΔΑ που κάθε άλλο παρά αποκαθίσταται με τον τρόπο αυτό.

Διερωτώμαι και θέλω μαζί μου να διερωτηθείτε κι εσείς: Μήπως θα πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι άλλο; Μήπως θα πρέπει από αύριο, άμεσα δηλαδή, να σχεδιάσουμε ως Δήμος της διαχείριση των αποβλήτων μας μέσα στο πλάνο συνεργασίας με την Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε;

Ποιος δεν συμφωνεί ότι τα απορρίμματα που κάποτε ονομάζονταν «σκουπίδια» σήμερα είναι αξιοποιήσιμα υλικά που μπορούν να αποφέρουν κέρδος στο δημότη και το Δήμο.

Ποιος δεν συμφωνεί ότι πρέπει ο Δήμος Σπάρτης να επενδύσει με την ελάχιστη δυνατή ανταπόδοση – επιβάρυνση των δημοτών του σε μία περιβαλλοντικά ορθή και επωφελή για τους δημότες του διαχείριση των αποβλήτων του.

Ποιος δεν συναισθάνεται την ανάγκη που ανακύπτει, εφόσον σήμερα οι κρατικοί φορείς δεν δύνανται να αναλάβουν το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων και μας παραδίδουν «βορά» σε μεγάλες εταιρείες που σκέπτονται μόνον το κέρδος τους, εμείς οι δημότες να ενεργοποιηθούμε προς την κατεύθυνση συλλογικών δράσεων από εμάς τους ιδίους, μέσα από νόμιμα επιχειρηματικά σχήματα κοινωνικού χαρακτήρα, στα οποία εμείς θα ενταχθούμε και θα αναλάβουν με το ελάχιστο δυνατό κόστος, πολύ φθηνότερα από άλλες λύσεις, την διαχείριση των αποβλήτων μας.

Πάντα υπό την εποπτεία και την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης. Κοινωνικοί συνεταιρισμοί, ανώνυμες εταιρείες λαϊκής βάσης, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, είναι τέτοια σχήματα νόμιμων ιδιωτικών πρωτοβουλιών που και εύκαμπτα είναι και αποτελεσματικά μπορούν να λειτουργήσουν.

Διάβασα με προσοχή το «μανιφέστο» της Λακωνικής Βιοενεργειακής για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θεωρώ ότι μπορεί να καταστεί υλοποιήσιμο. Κατά καιρούς έχω συζητήσει με τους ανθρώπους της συγκεκριμένης εταιρείας. Είναι θετικό ότι δημότες Σπάρτης, άνθρωποι επιτυχημένοι στο χώρο τους, αξιοπρεπείς και ενημερωμένοι στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων προτείνουν λύσεις.

Οι πυλώνες της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. κινούνται προς της σωστή κατεύθυνση.

Ο Δήμος Σπάρτης θεωρώ ότι θα πρέπει να μην αναμένει άλλο προκειμένου να υλοποιήσει εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων του έως την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ. Έχω την άποψη ότι θα πρέπει να αρχίσουν από αύριο ουσιαστικές συζητήσεις, με σαφή χρονοδιάγραμμα των προς υλοποίηση μέτρων, με τους ανθρώπους της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. ώστε η προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων του Δήμου μας να δρομολογηθεί εκτός ΧΑΔΑ, έως τέλος της παρούσης δημοτικής τετραετίας.

Και για να μην παρεξηγηθώ: Δεν είμαι μέτοχος της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. Ούτε καν έχω παρευρεθεί στις συνελεύσεις των μελών της. Απλώς παρακολουθώ τις δράσεις της και έχω γνωριμία και φιλία με πολλά μέλη της. Πιστεύω μάλιστα ότι οι άνθρωποί της θα έπρεπε να έχουν προσεγγίσει το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων με ακόμα πιο δημόσιο τρόπο απ’ ό,τι έως σήμερα το έχουν πράξει. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουν καταστήσει ακόμα πιο δυνατή την παρουσία τους στο όλο θέμα με ενημερώσεις, προσκλήσεις συμμετοχής, παρουσίαση επιλεγμένων δράσεων, υποστήριξη του σχεδιασμού από προσωπικότητες του χώρου κ.α.

Ως μέλος του Δ.Σ. Σπάρτης και ως πρόεδρος του Δ.Σ. Σπάρτης έχω ευθύνη, υποχρέωση και καθήκον να προβληματίζομαι και να επιζητώ το καλύτερο για τον δήμο μου. Έως σήμερα τίποτε δεν μου έχει δείξει ότι το καλύτερο θα έρθει έξωθεν. Έως σήμερα ο δήμος Σπάρτης δεν έχει επενδύσει στην πρόταση των δικών του ανθρώπων.

Επανεκτιμώντας λοιπόν τα πράγματα επιδιώκω με το παρόν δημοσίευμα να «ανοίξω την πόρτα» μιας άλλης λύσης, με επένδυση στη δική μας καθαρά λακωνική πρωτοβουλία.

Πάντα θα εκφράζω την άποψή μου αδέσμευτος και ανεπηρέαστος από σκοπιμότητες, διότι στο τέλος όλους θα μας κρίνει το μέλλον.

Η Σπάρτη και ο Δήμος δεν αντέχουν άλλη δημοτική περίοδο με τον ΧΑΔΑ να «λερώνει» κάθε υγιή πρωτοβουλία ανάπτυξης. Δεν νοούνται Άλσος Γουδέ, Πανεπιστήμιο, Τ.Ε.Ι, Επέκταση Λυκούργου, Αναπλάσεις, έργα ανάπτυξης παρέα με την «μπόχα» ενός ΧΑΔΑ. Δεν νοείται Σπάρτη του 2014 και επιτυχής ανάληψη πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων σε παράλληλη διαδρομή με την χάσκουσα ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, από έναν ενεργό ΧΑΔΑ.

Φρονώ ότι όλοι όσοι θέλουν κάτι να αλλάξει θα πρέπει να υποστηρίξουν και να δώσουν το δικαίωμα εφαρμογής μιας άλλης λύσης: Της Λακωνικής αυτοδιαχείρισης και της ενεργοποιήσεώς μας στο πλαίσιο αυτό. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.

Χρήστος Α. Πλειώτας

Δικηγόρος