Παρουσίαση Μεταναστευτικού κώδικα


Τοποθέτηση Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του Μεταναστευτικού κώδικα.

Οκτώβριος 2013

Θέλω να σας πω ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη δουλειά, από τον κύριο Αθανασίου, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, από τον γενικό γραμματέα, τον κύριο Ιωαννίδη, από τον κύριο Συρίγο και με όλους τους συμβούλους του πρωθυπουργού και τον κύριο Στυλιανίδη για τις αλλαγές στον μεταναστευτικό κώδικα.

Ερχόμενοι εδώ με τον κύριο Μιχελάκη και όντας σε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και με την γενική διευθύντρια την κυρία Γιαβή, που είναι διευθύντρια μετανάστευσης, είπαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αυτόν τον κώδικα, κάναμε την σύσκεψη στο Μαξίμου και συμφωνήσαμε ότι πρέπει αυτός ο κώδικας να έρθει σύντομα στην Βουλή διότι έχει μόνο θετικά να δώσει σαν κώδικας και να λύσει πολλά πρακτικά προβλήματα των νομίμων μεταναστών στην Ελλάδα.

Μιλάμε για νόμιμους μετανάστες, δεν μιλάμε για λαθρομετανάστευση. Αυτά που ο κώδικας κάνει και νομίζω ότι είναι αλλά εσείς θα τα αξιολογήσετε, βέβαια θα μπει και σε διαβούλευση, οπότε θα ακούσουμε και τη γνώμη των άλλων κομμάτων και των αρμοδίων φορέων με το μεταναστευτικό, κάνει τρία σημαντικά πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι από τις 50 άδειες εργασίας, βίζες που δίνουμε, από τα 50 είδη βίζας το φέρνουμε στα 19. Άρα μειώνουμε κατά πολύ την γραφειοκρατία. Μια γραφειοκρατία που μας κοστίζει πάρα πολύ σαν κράτος, σαν κοινωνία, χρόνος χρήμα.

Το δεύτερο σημαντικό, που το θεωρώ τομή και εναρμονίζεται με την Ε.Ε. είναι το θέμα της άδειας επί μακρόν διαμονής. Αυτή η επί μακρόν άδεια παραμονής έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, γιατί πρώτα ενώ με την άδεια μακρά παραμονής που δίναμε εγκλωβίζαμε τους νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα σε ένα αφιλόξενο εργασιακό περιβάλλον, τώρα με την ντιρεκτίβα της Ε.Ε. τους δίνουμε την δυνατότητα να μπορούν να πηγαίνουν να βρουν δουλειά στην Ε.Ε. αυτό είναι πολύ σημαντικό και το θεωρούμε πολύ σημαντικό για τον κώδικα.

Το τρίτο σημαντικό είναι –και το λέω από τώρα, μην το μπλέξουμε με την ιθαγένεια, μιλάμε για μετανάστευση- δίνουμε άδεια παραμονής στα παιδιά των νομίμων μεταναστών επί μακρόν διαμένοντος. Δηλαδή παίρνουν την βίζα που παίρνουν και οι γονείς. Δηλαδή αυτά τα παιδιά δεν υποχρεώνονται κάθε λίγο να πηγαίνουν και να ζητάνε ότι δεν έχουν μόνιμη παραμονή κτλ. Παίρνουν μαζί με τον γονιό και τα παιδιά την επί μακρόν διαμένοντος. Στα 18 του χρόνια αν θέλει, φέρνει όλα τα νόμιμα πιστοποιητικά που έχει και να μπει στην διαδικασία της ιθαγένειας. Μέχρι τότε όμως αυτό το παιδί θα αισθάνεται καλύτερα στο σχολείο του, με τους συμμαθητές του, γιατί δεν θα χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να πηγαίνει να ανανεώνει την κάρτα του, την διαμονή του κτλ.

Η γ.γ. μετανάστευσης και το υπουργείο από την ημέρα που ήρθαμε με τον κύριο Μιχελάκη, είχαμε και έχουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα. Έχουμε 160.000 αιτήσεις για νόμιμους μετανάστες. Υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε όλους τους νομούς, τώρα έχουν φτιάξει γραφεία μετανάστευσης, να τα πάρουν αυτά οι αποκεντρωμένες. Η κυρία Γιαβή έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά στην Αθήνα το τελευταίο τρίμηνο, ο κύριος Συρίγος, με την κυρία Γιαβή. Είχαμε 12.000 αιτήσεις όταν ήρθαμε στο υπουργείο και σε τρεις μήνες έχουμε εξετάσει γύρω στις 7.000. Έχουν κάνει πολύ μεγάλο έργο και νομίζω ότι πρέπει να το πούμε αυτό, οι άνθρωποι της μετανάστευσης έχουν δουλέψει πολύ και με επιτυχία και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Έχουμε όλη την καλή διάθεση στα πλαίσια της κινητικότητας να φτιάξουμε τα one stop shops σε όλη την ελληνική επικράτεια, έχουμε κάποια προβλήματα στην στελέχωση των υπηρεσιών αυτών σε όλες τις νομαρχίες ώστε να πάμε πάρα πολύ γρήγορα και να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε αυτούς τους ανθρώπους από την μεγάλη γραφειοκρατία, την απώλεια εργατοωρών και όλα αυτά που δίπλα από τις παρενέργειες και τις παράπλευρες απώλειες που μπορεί να έχει ένας μετανάστης επισκεπτόμενος πάρα πολλά γραφεία και εξαγοράζοντας ή πουλώντας κάποιοι αυτό το νόμιμο δικαίωμα της μετανάστευσης και της εργασίας να καθυστερούν την έκδοση αδείας παραμονής στη χώρα.

Αυτό που θέλω να πω και να τελειώσω είναι ότι μπαίνοντας στην διαβούλευση το μεταναστευτικό εμείς θα είμαστε, το υπουργείο, με τον υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της μετανάστευσης ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις που θα μας κάνουν και θα είναι στα πλαίσια της νομιμότητας της Ε.Ε. και στην παράδοση που έχουμε, την ψυχή μας, της γενναιοδωρία που έχουμε σα λαός στην  φιλοξενία που έχουμε για τους ανθρώπους αυτούς, τους νόμιμους μετανάστες.

Και ξεκαθαρίζω ακόμη μια φορά ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την στιγμή παραπάνω ανθρώπους  οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και χαρτιά για να νομιμοποιούν την παρουσία τους στην Ελλάδα, ανθρώπους που νομίμως είναι στην Ελλάδα, στα πλαίσια διεθνών κανόνων και νόμων, εμείς θα τους στηρίξουμε και θα τους αγκαλιάσουμε όπως μας έχουν αγκαλιάσει κι αυτοί που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.