Αθανάσιος Δαβάκης - Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας


Μειωμένη ελαιοπαραγωγή στη Λακωνία – Παρέμβαση Δαβάκη

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θανάση Τσαυτάρη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο, είχε πρόσφατα ο Βουλευτής Λακωνίας και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Θανάσης Δαβάκης, με αφορμή το πρωτοφανές φαινόμενο της μειωμένης ελαιοπαραγωγής που παρατηρείται φέτος στη Λακωνία.

Αντικείμενο αυτής της πρωτοβουλίας του κ. Δαβάκη, ήταν η έκθεση του προβλήματος στη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός, όσον αφορά τις σχετικές διαδικασίες, για τη στήριξη του εισοδήματος των Λακώνων ελαιοπαραγωγών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τον κ. Δαβάκη ότι ο ΕΛΓΑ προετοιμάζεται να υποβάλλει σχετικό πρόγραμμα στήριξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασία που σε κάθε περίπτωση θα λάβει χώρα μετά την ελαιοσυγκομιδή, για να υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος, ανέφερε στον κ. Δαβάκη ότι στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, έχουν ήδη συγκροτηθεί Επιτροπές οι οποίες έχουν εκπονήσει τα πορίσματα που πιστοποιούν ότι η μείωση της παραγωγής υπερβαίνει το 30% σε βάθος τριετίας.

Εξάλλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε στον κ. Δαβάκη ότι εντός των προσεχών ημερών θα ορίσει την επιστημονική επιτροπή με σκοπό την πιστοποίηση των λόγων της ζημιάς, όπως για παράδειγμα τα μετεωρολογικά δεδομένα κατά την ανθοφορία (ζέστη κλπ).

Απαραίτητη θεωρείται τέλος, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, η δέσμευση της χώρας (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείο Οικονομικών) ότι θα διαθέσει τα σχετικά κονδύλια από Εθνικούς Πόρους.

Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να παρακολουθούν το θέμα σε όλες του τις φάσεις προκειμένου να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

9/10/2013