31o ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ


ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2013

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ κ. Σταύρου Αργειτάκου ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

 

   Χαιρετίζω και φέτος με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια χαρά, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλους τους αθλητές του «Σπάρταθλον» και όλους σας. Μαζί μου σας καλωσορίζει και όλη η πόλη μας.

   Το «Σπάρταθλον» πλέον έκλεισε τα 30 του χρόνια και δικαίως αποκτά την υπόσταση ενός θεσμού όχι μόνο αθλητικού αλλά και πολιτιστικού ταυτόχρονα. Κι αυτό χάρη  στην ακούραστη παρουσία των αθλητών, των εθελοντών, των μελών του Συλλόγου «Σπάρταθλον», την παρουσία όλων σας.

   Έκλεισαν πια τρεις δεκαετίες από τότε που ο Τζον Φόντεν από την Αγγλία, επικεφαλής μιας ομάδας πέντε δρομέων μεγάλων αποστάσεων, πήρε την εξής τολμηρή, απίστευτη για τους πολλούς, απόφαση: να διανύσει την απόσταση Μαραθώνα –Σπάρτης σε μια μέρα. Και το κατάφερε, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ηροδότεια αφήγηση που έφερε τον αθηναίο ημεροδρόμο Φειδιππίδη να έχει κατορθώσει το ίδιο στην αρχαιότητα.

   Και ήταν τότε πλέον –το 1984- που θεσμοθετήθηκε σε ετήσια βάση η πραγματοποίηση της διαδρομής αυτής από αθλήτριες και αθλητές από όλο τον κόσμο. Η διοργάνωση πλέον απέκτησε το δικό της όνομα και τη δική της υπόσταση: ονομάστηκε «Σπάρταθλον» και περιελάμβανε τη  διαδρομή 245 χιλιομέτρων, από το Παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας μέχρι το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη.

   Έχουμε λοιπόν τη χαρά σήμερα να παριστάμεθα στην 31η διοργάνωση του «Σπάρταθλον».  Και είμαστε για μια ακόμη φορά ευγνώμονες προς τους ανθρώπους που επέλεξαν με τη συμμετοχή τους στον θεσμό αυτό να τιμήσουν την πόλη μας, την ιστορία της και τα ιδανικά της.

   Τα ιδανικά μιας πόλης ιστορικής. Τα ιδανικά μιας πόλης που ζούσε και έπραττε με έναν πολύ ιδιαίτερο, δικό της τρόπο. Που τολμούσε να ανατρέφει τα παιδιά της με ιδανικά ομαδικά. Με σκληρότητα τέτοια ώστε να τα καθιστά ικανά να φέρουν γενναίο σώμα και ψυχή ικανή να θυσιάζεται για την πατρίδα. Ικανά να τολμούν το ακατόρθωτο. Άνδρες και γυναίκες αναθρεμμένους με μάνα την πατρίδα και σπίτι την πόλη. Άνδρες και γυναίκες που τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σχεδόν ταυτίζονταν, ακριβώς γιατί συναντιώνταν στη χαρά της προσφοράς προς την πατρίδα. Άνδρες και γυναίκες που αποκτούσαν ύπαρξη ως πολίτες της και όχι ως ιδιώτες.

  Μιας πόλης που τους πολίτες που αναγνώριζε ως ήρωες τιμούσε με ένα κλαδί ελιάς και μόνο. Όχι με υλικά αγαθά και προσωπική καταξίωση. Με τον σεβασμό προς το πρόσωπό τους και την αναγνώριση στη ανωτερότητά τους.

    Φίλες και φίλοι,

   Παρόλο που μας χωρίζουν πολλοί αιώνες από τότε. Και παρόλο που σήμερα που οι αξίες έχουν τόσο πολύ αλλάξει, ένας αγώνας τόσο ευγενούς άμιλλας, όσο το «Σπάρταθλον», αποτελεί ένα θεσμό μοναδικής για μας σημασίας: μας συνδέει με το παρελθόν μας, μας μεταφέρει αξίες που ζεσταίνουν την ψυχή και νοηματοδοτούν τη ζωή μας. Αξίες που συνεχίζουν να απέχουν από την ύλη, τη ματαιοδοξία και την ανοησία του ανταγωνισμού.

   Έρχομαι λοιπόν σήμερα να τιμήσω όλους εσάς.

   Εσάς αθλητές, που  βιώσατε την ανάγκη να συμμετάσχετε στη διοργάνωση αυτή, θέτοντας τις δυνάμεις και το εγώ σας σε υπέρβαση.

   Εσάς, εθελοντές αυτής της διοργάνωσης, εσάς φίλοι και μέλη του Συλλόγου «Σπάρταθλον». Εσάς όλους που θελήσατε να προσφέρετε, μέσα από των αγώνα και τον μόχθο σας, τη δυνατότητα στον θεσμό αυτό να συνεχιστεί και να ευδοκιμήσει. Εσάς όλους που θελήσατε να κοινωνήσετε μαζί μας τα ιδεώδη και τις αξίες ενός πολιτισμού που δεν καταδικάζεται με τον τρόπο αυτό στη λήθη. Που συνεχίζει έτσι να εμπνέει και να νοηματοδοτεί τον άνθρωπο, όπου γης.

   Σάς ευχαριστώ όλους που είστε εδώ σήμερα.

   Σάς ευχαριστώ που τιμάτε την πόλη μας.

   Σάς περιμένουμε όλους πάλι εδώ σε ένα χρόνο.

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Σπάρτης συνεχάρη τους συμπολίτες μας σπαρταθλητές Στέλλα Μαρκάκου και Χρήστο Μασούρα, οι οποίοι τερμάτισαν στην 82η και 139η θέση αντίστοιχα.