Σπάρταθλον : Στα βήματα του Φειδιππίδη.


ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9/2013 ΤΟ 31ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2013» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

Μεγάλα ονόματα των υπεραποστάσεων θα βρεθούν αύριο (Παρασκευή), το πρωί στην εκκίνηση του 31ου διεθνή αγώνα δρόμου "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2013", που θα διεξαχθεί το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2013, στη διαδρομή Αθήνα - Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων.

Ο αγώνας, πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», που στηρίζει τον αγώνα από το 2004 και ολοκληρώνει την τελευταία τριετή διάρκειά της. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 333 αθλητές και αθλήτριες, από 35 χώρες, εκ των οποίων 32 είναι γυναίκες. Η Ελλάδα μετέχει με 45 δρομείς.

Η εκκίνηση θα δοθεί το πρωί στις 7 στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο.

Στον αγώνα θα λάβουν μέρος αρκετοί από τους κορυφαίους αθλητές των υπεραποστάσεων, όπως οι Ιβάν Γκουντίν (πρώτος το 2010 και το 2011), από την Ιταλία, ο Γιούζι Σακάι από την Ιαπωνία και ο Γιαν Άλμπερτ Λάντνικ από την Ολλανδία, που έχουν καταλάβει την δεύτερη θέση. Ακόμα, συμμετέχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός Μίκαελ Μόρτον, με καταπληκτικές επιδόσεις στις 24 ώρες, όπου κάλυψε 277,543 χλμ. Στην κατηγορία των γυναικών θα αγωνιστεί η νικήτρια του 2011, Σίλβια Λιούμπικς από την Ουγγαρία.

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τους δρομείς καθώς την Παρασκευή, θα έχει καλό καιρό για την εποχή, με σχετική υγρασία και θερμοκρασία 26-27 βαθμούς, ενώ ίδιος καιρός αναμένεται να επικρατήσει και το Σάββατο.

Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που θα τους προσφέρουν οι Δημοτικοί Άρχοντες της Σπάρτης και ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, κ. Παναγιώτης Τσιακίρης.

Χάρη στην οικονομική στήριξη του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, θα γίνει και πάλι ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.spartathlon.gr, η οποία αναβαθμίστηκε ριζικά. Το ιδιωτικό κανάλι NET MED – HELLAS (NOVA SPORT) θα καταγράψει όλον τον αγώνα και θα κάνει πολύωρες αφιερωματικές εκπομπές μετά το τέλος του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν 75 σταθμοί βοήθειας και είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα. Είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα, που είναι διαθέσιμα καθ΄ όλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για να καλύψουν από κοντά το «31ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ». Ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα αρκετά ξένα ραδιοτηλεοπτικά συνεργεία και προβάλουν τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ακριβώς το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, τον οποίο ο Μιλτιάδης και οι άλλοι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια της, ώστε να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες στη μάχη στον Μαραθώνα. Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, «ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα».

Το όραμα του Βρετανού John Foden να τρέξει πειραματικά στην διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, γίνεται πραγματικότητα το 1982. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλο τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου. Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση του Α' Διεθνούς αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ το 1983, με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και την Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα, το ιστορικό πλαίσιο του αγώνα, είναι στενά συνδεδεμένο με την ιδέα του Ολυμπισμού. Είναι πλέον γνωστό σε όλους τους αθλητές ότι το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ δεν προσφέρει καμία υλική ανταμοιβή. Γεννήθηκε στο λίκνο του Ολυμπιακού πνεύματος και παραμένει βαθιά προσηλωμένο σ' αυτό, αποστρεφόμενο την σύγχρονη τάση για εμπορευματοποίηση του αθλητικού ιδεώδους.

Γι' αυτό το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι μοναδικό στον κόσμο. Συγκλονιστικό για όλους. Είναι το γεγονός που ενώνει τον άνθρωπο με ένα μύθο που ξεπηδάει από τα βάθη της ιστορίας μας.

 

 

 

πηγή : spartathlon.gr