Η ΜΑΝΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟ


H Μάνη τίμησε τον Μανιάτικης καταγωγής Μαραθωνοδρόμο Χαρίλαο Βασιλάκο

 
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Ν.Π. Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού, διοργάνωσαν αγώνα δρόμου απόστασης 26 χλμ. προς τιμή του Χαρίλαου Βασιλάκου, του 1ου μαραθωνοδρόμου νικητή στην παγκόσμια ιστορία τους αθλήματος και 2ου Ολυμπιονίκη στον Μαραθώνιο στους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Εκατόν ογδόντα αθλητές τίμησαν τον Μανιάτικης καταγωγής μαραθωνοδρόμο Χαρίλαο Βασιλάκο, θέτοντας τις βάσεις για έναν αθλητικό και πολιτιστικό θεσμό, για τον οποίο οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι θα έχει συνέχεια.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Ν.Π. Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού υλοποιώντας την πρόταση του εγγονού του μαραθωνοδρόμου Χαρίλαου Βασιλάκου, προχώρησε στην διοργάνωση του 1ου αγώνα δρόμου προς τιμήν του.

Ο Χαρίλαος Βασιλάκος, την αθλητική αξία του οποίου αρκετοί αγνοούν, είναι ο 1ος μαραθωνοδρόμος νικητής στην παγκόσμια ιστορία του αθλήματος και ο 2ος ολυμπιονίκης μαραθωνοδρόμος στους ολυμπιακούς αγώνες του 1896.

Ο χθεσινός αγώνας είχε ως αφετηρία την πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη και τερματισμό την πλατεία Δημαρχείου στο Γύθειο.

Είναι μια απόσταση 26 χιλιομέτρων, η οποία ναι μεν είναι εύκολη, έχει όμως δυσκολίες για τους συμμετέχοντες.

Ο αρνητικός παράγοντας χθες ήταν οι καιρικές συνθήκες (ζέστη).

180 αθλητές και αθλήτριες ξεκίνησαν στις 9.30 στην Αρεόπολη και άρχισαν να τερματίζουν μετά από μιάμιση ώρα στο Γύθειο.

1ος νικητής του δρόμου ήταν ο Γυθειάτης   Θεοδωρακάκος Δημήτριος , ο οποίος διακρίνεται σε πολύ μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη δεύτερη θέση κατετάγη ο Μεσσήνιος Μπάκας Ηλίας ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε βοηθήσει στην υπερπροσπάθειά του τον σπαρταθλητή αδελφό του, γι΄ αυτό και εμφανώς συγκινημένος αφιέρωσε τη νίκη του σε αυτόν.

Την τρίτη θέση κατέλαβε ο πειραιώτης Μπουγιούμης Χάτεμ.

Στην κατηγορία γυναικών πρώτη κατετάγη η μανιατοπούλα Καμαρινού Μαρίζα Λουίζα, δεύτερη η Ματζουνέα Καλλιόπη και τρίτη η πολύτεκνη Θεοδώρου Παναγιώτα.

Παράλληλα με την της εξέλιξη του αγώνα, στο Γύθειο, πραγματοποιήθηκε αγώνας ενός (1) χιλιομέτρου για παιδιά. Δεκάδες ήταν οι συμμετοχές μικρών και μεγάλων παιδιών (άγγιξαν τις  191).

Όλα τα παιδιά πήραν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, από την πλευρά του τίμησε τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο για το ήθος του και την αγωνιστικότητά του , ενώ και ο Πανγυθεατικός του χάρισε φανέλα του συλλόγου με το όνομά του.   

Στην διοργάνωση καθοριστική ήταν η συμβολή του Νίκου Πολλιά, μιας μεγάλης αθλητικής φυσιογνωμίας μεγάλων αποστάσεων, ενώ τιμητικές πλακέτες για την βοήθειά τους στη διοργάνωση δόθηκαν στα Κ.Υ. Γυθείου & Αρεόπολης, στα Α.Τ. Γυθείου και Αρεόπολης, στο Λιμεναρχείου Γυθείου , στην Ομάδα Διάσωσης,  στο ΠΕΡΙΠΟΛΟ και στον Ντόναλντ Μακφαίηλ.

Στον αγώνα, εκτός των άλλων, συμμετείχαν και πολυπληθείς αντιπροσωπείες των συλλόγων δρομέων Αθήνας, Πειραιά και Μεσσηνίας, οι οποίοι και τιμήθηκαν.

Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν σε αθλητές και αθλήτριες που κατέλαβαν τις τρείς πρώτες θέσεις στις αντίστοιχες κατηγορίες 40-49, 50-59, 60-69 . Επίσης βραβεύτηκε ο αθλητής Φωτόπουλος ο πρώτος που δήλωσε συμμετοχή στον  αγώνα και ο Παπαδάκης ο οποίος ήρθε από το εξωτερικό για να τρέξει.

Ιδιαίτερα συναισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας προκάλεσε η Στέλλα Μαρκάτου η οποία την προηγούμενη ημέρα πραγματοποίησε το όνειρό της να τερματίσει στον υπερμαραθώνιο του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Την όλη διοργάνωση συμπλήρωσαν πολιτιστικά δρώμενα με λυγερόκορμα κορίτσια, γνωστής σχολής χορού, που ταξίδεψαν τους θεατές στο κόσμο του μπαλέτου και η Ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. 

Την όλη διοργάνωση παρακολούθησαν και οι εκατοντάδες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που έδεσε το πρωί στο Γύθειο.

Σε αυτή την τόσο σημαντική αθλητική εκδήλωση παρούσα ήταν η οικογένεια του μανιάτη Ολυμπιονίκη και συγκεκριμένα τα εγγόνια του Χαρίλαος Βασιλάκος και Ελένη -Μαρία Χατζηστρατή.

Ο Χαρίλαος Βασιλάκος, δε, τιμητικά έδωσε την εκκίνηση του αγώνα στην Αρεόπολη. Παράλληλα τιμώντας τον προπάππο της στον αγώνα δρόμου των 26 χιλιομέτρων έτρεξε και η δισέγγονη του Χαρίλαου Βασιλάκου Μαρία Χατζηστρατή, η οποία και τερμάτισε.

Η οικογένεια Βασιλάκου απένειμε τιμητικές πλακέτες στους φορείς που βοήθησαν στην υλοποίηση και διοργάνωση του αγώνα. Οι πλακέτες δόθηκαν στο Δήμο Ανατολικής Μάνης,στα Α.Τ. Γυθείου και Αρεόπολης, στα Κ.Υ. Γυθείου και Αρεόπολης, στο Λιμεναρχείο Γυθείου, στην Ομάδα Διάσωσης, στο ΠΕΡΙΠΟΛΟ, στους Συλλόγους δρομέων Αθήνας - Πειραιά - Καλαμάτας και στον Ντόναλντ Μακφαίηλ.

Τιμητική πλακέτα όμως, πρωτίστως, δόθηκε στον πρώτο νικητή  του αγώνα τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο.

Για τον αγώνα αλλά και για την οικογένεια του Μαραθωνοδρόμου Χαρίλαου Βασιλάκου ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν δύο πρόσωπα γι' αυτό και η αναφορά και η τιμή στο πρόσωπό τους ήταν ξεχωριστή. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος - ο πρώτος που δήλωσε συμμετοχή στον αγώνα - και ο Μάριος Παπαδάκος από τη Γερμανία που ήρθε στο Γύθειο για να συμμετάσχει σε αυτόν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου Αρεόπολη - Γύθειο έλαβαν τιμητικά από την οικογένεια Χαρίλαου Βασιλάκου αναμνηστικό μετάλλιο.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, η Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Γεωργία Λυροφώνη, οι πρόεδροι των Ν.Π. Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού και Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Κατερίνα Κολοκοτρώνη & Αλέξανδρος Καπασούρης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΜ Αντώνης Κουμεντάκος, οι Δ.Σ. Ελένη Δρακουλάκου, Ιωάννης Τζεφεράκος & Σπύρος Μουρκόγιαννης ήσαν μεταξύ των παρευρισκομένων, ενώ και οι δημότες της περιοχής έδωσαν βροντερό παρών στην όλη  εκδήλωση.