Μαθητικό Βραβείο εις μνήμην Ελένης Στρατήγη


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΡΑΤΗΓΗ

Στις φετινές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βρονταμά για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος των Βρονταμιτών των θυσιασθέντων πριν από 188 χρόνια υπέρ βωμών και εστιών, έγινε πράξη ο θεσμός του ετήσιου Μαθητικού Βραβείου, εις μνήμην της Ελένης Στρατήγη – Θεοδωρακοπούλου.

Όπως είναι γνωστό, η Ελένη Θεοδωρακοπούλου – Στρατήγη, κόρη του μεγάλου φιλόσοφου του νέου ελληνισμού, Ιωάννη Ν. Θεοδωρακόπουλου από το Βασαρά Λακωνίας, που φέτος συμπληρώθηκαν τριάντα δύο χρόνια από το θάνατό του, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάδειξη του κορυφαίου θρησκευτικού και εθνικού μνημείου της Λακωνίας, του Παλαιομονάστηρου Βρονταμά.

Συγκλονισμένη η αείμνηστη Ελένη, από τον ιερό τόπο της θυσίας τετρακοσίων περίπου ανθρώπων κάθε ηλικίας, που αντιστάθηκαν ηρωικά επί τριήμερο, στο φοβερό επιδρομέα Ιμπραήμ πασά, το Σεπτέμβριο του 1825 και αναλογιζόμενη την υποχρέωση της τιμής και της προβολής της θυσίας τους σε εθνικό επίπεδο, απευθύνθηκε σε κάθε αρμόδιο φορέα για τη συντήρηση, τον εξωραϊσμό και την ανάδειξη του ιερού Μνημείου του Βρονταμά.

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριών Σκάλας, καθιέρωσε από το σχολικό έτος 2012 – 2013, ένα ετήσιο μαθητικό Βραβείο με χρηματικό έπαθλο εκατόν πενήντα ( 150 ) Ευρώ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Ελένης Θεοδωρακοπούλου – Στρατήγη, Επίτιμου Προέδρου του ιδίου Συλλόγου.

 Το Βραβείο απονέμεται στο μαθητή ή τη μαθήτρια που θα παρουσιάσει την καλύτερη Έκθεση με θέμα : « Το μνημείο του Παλαιομονάστηρου Βρονταμά και η ανάδειξή του από την Ελένη Θεοδωρακοπούλου – Στρατήγη ». Η συγγραφή της Έκθεσης, αφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Ευρώτα και την προηγούμενη σχολική χρονιά η αρχή έγινε από το Λύκειο Σκάλας. Ως καλύτερη Έκθεση αναδείχθηκε αυτή της μαθήτριας της Β΄ Λυκείου, Νεφέλης Γουρδομιχάλη.

Το Βραβείο απονεμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κυριών Σκάλας, την ημέρα της Εθνικής Επετείου της Θυσίας των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο ( 15 Σεπτεμβρίου 2013 ), στο χώρο του μνημείου της Ελένης Θεοδωρακοπούλου – Στρατήγη ύστερα από την τέλεση του Τρισαγίου στη μνήμη της, που έχει καθιερωθεί από το σεπτό Ποιμενάρχη μας, Παναγιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. κ. Ευστάθιο.

Αναμφίβολα, η καθιέρωση του Μαθητικού αυτού Βραβείου, αποτελεί ένα κίνητρο ενασχόλησης των μαθητών μας με την Τοπική Ιστορία και συμβάλλει στην απόκτηση της ιστορικής γνώσης του άμεσου περιβάλλοντός τους, τη διάσωση της ιστορικής μνήμης και τη διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης. Επιπλέον, θεωρούμε ότι ο ιερός χώρος του Παλαιομονάστηρου θα πρέπει να ενταχθεί στον ετήσιο προγραμματισμό διδακτικών επισκέψεων όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, έτσι ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά μας με βιωματικό τρόπο, το χώρο όπου έλαβε χώρα θυσία ισάξια με το Κούγκι και το Αρκάδι.

Νικόλαος Ι. Κουφός