Δήμος Σπάρτης : Υποδομές


 Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Πάρκου Γουδέ του Δήμου Σπάρτης παρουσία πλήθους κόσμου. 

Δείτε στο VIDEO (HD Video, High-Definition Video) την τελετή εγκαινίων του Πάρκου Γουδέ.


   Το εντυπωσιακό Πάρκο Γουδέ αφορά ένα χώρο ήπιων δραστηριοτήτων - αθλητικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών -, με έμφαση στην οικολογική διάσταση, που χαρακτηρίζει το σύνολο των παρεμβάσεων.

Οι κατασκευές που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν ενταχθεί ομαλά στο φυσικό τοπίο, αφήνοντας το πράσινο να κυριαρχεί. 

Δίκτυο μονοπατιών για πεζούς και «ποδηλατοβόλτες», τεχνητή λίμνη με πίδακες που γεφυρώνεται με εξέδρα (στο χώρο αυτό θα φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις), παιδικές χαρές για μικρά και μεγάλα παιδιά και υπαίθριο γυμναστήριο για τους γονείς, πίστα skate για τους λάτρεις του αθλήματος, μαρμάρινες υποδομές για σκάκι, αλλά και εκτεταμένοι χώροι πρασίνου, αποτελούν μέρος της εικόνας που αντίκρισαν μικροί και μεγάλοι όταν οι πόρτες του Πάρκου Γουδέ άνοιξαν.  

   Ο Δήμος Σπάρτης φιλοδοξεί, το «Πάρκο Γουδέ», να αποτελέσει έναν χώρο, που μέσα από την άθληση, την ψυχαγωγία, την αναψυχή και το παιχνίδι, θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού της Πόλης, επιτρέποντας την επικοινωνία και την κοινωνική συναναστροφή των πολιτών σε μια οργανωμένη περιοχή, ελεύθερης αλλά και υπεύθυνης χρήσης. 


 Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε τελετή αγιασμού, χαιρετισμούς επισήμων, επίδειξη graffiti και skateboard και συναυλία με τους STAVENTO και KINGS.

================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Δημάρχου Σπάρτης

    Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς όλους όσους τιμήσατε με την παρουσία σας την τελετή εγκαινίων του Άλσους «Αθανάσιος Π. Γουδές» καθώς και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της έναρξης λειτουργίας του.

   Σας ευχαριστώ τόσο για την αθρόα συμμετοχή σας όσο και για τον σεβασμό και την αγάπη σας στο χώρο αυτό που δημιουργήσαμε με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη.

   Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τη νεολαία του Δήμου μας, τα παιδιά μας, για την ενεργό συμμετοχή και την πολυπληθή παρουσία τους στις εκδηλώσεις που επιμεληθήκαμε με περισσή φροντίδα.

   Η άψογη συμπεριφορά όλων των νέων παιδιών μάς συγκίνησε και μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι το Άλσος θα διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση και στο μέλλον, με σεβασμό στη μεγάλη δωρεά του αειμνήστου Νικολάου Γουδέ και στο όραμά μας για μια πόλη πιο ανθρώπινη.

   Ελπίζουμε η πρώτη ημέρα περιήγησής σας στον όμορφο αυτό χώρο να έδωσε χρώμα και στιγμές ξεγνοιασιάς στην καθημερινότητα.

   Σας ευχαριστώ από καρδιάς.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

======================

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΓΟΥΔΕΣ

     Επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ πως η σημερινή μέρα είναι τόσο για μένα, όσο και τους συνεργάτες μου στον Δήμο Σπάρτης, πολύ σημαντική.

   Σήμερα έχω την ιδιαίτερη τιμή να παραδίδω στους συμπολίτες μας μαζί με τους εκπροσώπους της οικογενείας του αειμνήστου δωρητή Νικολάου Γουδέ, ένα από τα σημαντικότερα έργα: αυτό εδώ το Άλσος.

   Έναν χώρο δουλεμένο με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη. Στηριγμένο πάνω στο  όραμα για μια πιο ανθρώπινη πόλη και δουλεμένο από τον μόχθο και την αμέριστη προσπάθεια όλων μας.

   Πρώτιστα, στηριγμένο πάνω στη Δωρεά του -αλήστου μνήμης- Νικολάου Γουδέ.

   Το έργο αυτό δεν θα είχε πάρει σάρκα και οστά, εάν η πολύ μεγάλης αξίας αυτή έκταση δεν είχε δωρηθεί στον Δήμο μας από τον αείμνηστο Νικόλαο Γουδέ και το όραμά του, για την αξιοποίησή της, υπέρ της πόλεως δεν είχε σθεναρά υποστηριχθεί από σύσσωμη την οικογένειά του.

   Εκφράζω βαθιά την  ευγνωμοσύνη μου προς όλη αυτή την οικογένεια. Και από καρδιάς ευχαριστίες εκ μέρους όλου του Δήμου.

Κι ίσως ούτε αυτά να αρκούν προς ανθρώπους σαν αυτούς.

Προς ανθρώπους που προτίμησαν να θέσουν το συμφέρον της πόλης τους υψηλότερα από το προσωπικό τους και το δημόσιο όφελος πάνω από το ατομικό τους.

   Και θα πω και τούτο:

   Το Άλσος αυτό, αγαπητοί συμπολίτες, δεν φέρει το όνομα του δωρητή του, του Νικολάου Γουδέ. Ονομάζεται Άλσος «Αθανασίου Γουδέ». Αθανάσιος ήταν ο πατέρας του δωρητή.

   Η επιλογή να ονομαστεί έτσι ανήκει στον ίδιο τον δωρητή. Προτίμησε ο Νικόλαος ο χώρος αυτός να φέρει το όνομα του πατέρα του και όχι το δικό του. Αντιλαμβάνεσθε ίσως το ήθος και τις προσωπικές αξίες του ανθρώπου αυτού.

   Και αντιλαμβάνεσθε επίσης πόσο μάταιο είναι να κατορθώσω να αποδώσω με λόγια το μέγεθος του μεγαλείου της ψυχής του ανθρώπου αυτού. Η εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του βαθύτατη και απροσμέτρητη.

   Φίλες και φίλοι,

   Αναφέρθηκα προηγουμένως στην υλοποίηση ενός οράματος. Επιτρέψτε μου να πω  δυο κουβέντες γι’ αυτό.

   Γνωρίζετε όλοι ότι η ζωή μας αστικοποιείται όλο και περισσότερο. Ότι το φυσικό μας περιβάλλον όλο και υποβαθμίζεται.

   Συνηθίσαμε, όταν μιλάμε για αξιοποίηση των δημοσίων χώρων, να εννοούμε την οικονομική τους εκμετάλλευση και μόνο. Συνηθίσαμε να βλέπουμε την ομορφιά της πόλης μας ως πηγή ευμάρειας και όχι ευημερίας. Συνηθίσαμε να απομακρύνουμε τους πολίτες από τους δημόσιους χώρους, να περιφράσσουμε τους δημόσιους χώρους, να τους αποξενώνουμε και να τους αλλοτριώνουμε.

  Όμως, για την οικογένεια Γουδέ και για μας όλους, σε πείσμα των καιρών, αξιοποίηση σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σημαίνει την παρουσία όλων σας, το παιχνίδι των παιδιών σας, τη βόλτα των συνοδών τους, το συναπάντημα των φίλων.

   Οι πραγματικοί πόροι για μας είναι η ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας. Η ποιότητα ζωής όλων μας.

   Αγαπητοί μου συμπολίτες,
   Το ξεκίνημα και η ολοκλήρωση του έργου σηματοδοτούν και δυο άλλα στοιχεία:
   1) Ότι η μόνη ιδεολογία, οι μόνες αρχές και αξίες που πρέπει να ισχύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το καλό των συμπολιτών μας και του τόπου και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο κατεξοχήν χώρος της συνεννόησης, της συναίνεσης και της σύνθεσης.

   Όταν υπήρξε εμπλοκή στην δωρεά και υπήρξε κίνδυνος απώλειας από τον τότε Δήμο Σπαρτιατών, ακριβώς στο πλαίσιο αυτών των αρχων κινηθήκαμε. Πήραμε πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την τότε πλειοψηφία πετύχαμε παράταση τεσσάρων ετών για την ολοκλήρωση του έργου, με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η μελέτη την 31η Δεκεμβρίου 2010.

   Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τότε οι εκπρόσωποι του Δωρητή : ο αείμνηστος Αθανάσιος Γουδές και ο ιατρός Ιωάννης Γούτος. Τους ευχαριστώ διότι μας εμπιστεύθηκαν. Είμαι βέβαιος ότι ο Θανάσης σήμερα θα χαίρεται μαζί μας.

   Συμφωνήσαμε για την μελετήτρια, την συμπατριώτισσά μας Βενετία Σταυροπιερράκου, την οποία ευχαριστώ θερμά για το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα.

  Συμφωνήσαμε για τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους κατά  70% και μείωση σημαντική του χρόνου. Συνέπεια το Άλσος να παραδοθεί στους συμπολίτες μας και στα παιδιά μας, κατά 17 μήνες νωρίτερα.

   2) Η άριστη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, τους περιφερειακούς συμβούλους και την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο κ. Αναστάσιο Σκούρα και τον συμπατριώτη μας κ. Παναγιώτη Κούτρη.

   Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μου και τους εργαζομένους στο Δήμο Σπάρτης, που αφοσιώθηκαν σε αυτήν την προσδοκία και στο έργο αυτό.

   Οι ικανότητες και η πίστη τους στο κοινό μας όραμα είναι ο πραγματικός θεμέλιος λίθος αυτού του έργου.

   Επίσης ευχαριστώ θερμά την ανάδοχο εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΑΤΕ» και τον εργολάβο κ. Μενέλαο Ζώη.

   Είναι όμως δίκαιο να γίνω συγκεκριμένος για τους υπηρεσιακούς παράγοντες:

1) Τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκο Μπεζεριάνο

2) Τον κ. Κώστα Βαρζακάκο, τον κ. Θεόδωρο Βερούτη, τους επιβλέποντες το έργο, τον κ. Μιχάλη Αναστασιάδη. Αγάπησαν το Άλσος, δούλευαν εκτός ωραρίου, απόγευμα, Σάββατο, Κυριακή. Αργότερα προστέθηκε και ο κ. Δημοσθένης Τσαπάρας.
   Αν αγαπήσουμε όλοι το Άλσος όπως οι ανωτέρω κατά το ¼, απ’ ότι αυτοί, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

   Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες χορηγούς της πόλεώς μας καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας. Ιδιαιτέρως όμως θερμά ευχαριστώ την Γεωργία και τον Δημήτρη Καλοειδή που κάλυψαν σχεδόν όλο το κόστος των εγκαινίων. Απέδειξαν για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για τον τόπο τους. Και πάλι τους ευχαριστώ.

   Ευχαριστώ όλους εσάς που παρευρίσκεσθε εδώ σήμερα. Αισιοδοξώ ότι ο χώρος αυτός θα συντροφεύει την καθημερινότητά σας και θα αγαπηθεί από όλους σας.

 =====================

Η ηλεκτρονική εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΝΕΑ .gr διαθέτει προηγμένη τεχνολογική υποδομή και έτσι έχει τη δυνατότητα να σας προσφέρει HD videos (High Definition videos - υψηλής ευκρίνειας videos).

Για παλαιότερους υπολογιστές και συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας δείτε παρακάτω το ίδιο video σε ποιότητα εικόνας που εσείς θα ρυθμίσετε.


======================================

πηγή photos & video : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΛΑΚΩΝΙΑ portal