Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης

 

18/6/2013

Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των παραρτημάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στο Γύθειο, στους Μολάους αλλά και στη Νεάπολη Βοιών.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, απάντησε ο Υφυπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Δαβάκης τόνισε ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ETAM ειδικά για την ελληνική περιφέρεια, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων – που και αυτό συζητείται - δεν πρέπει να προκαλεί επιπλέον ταλαιπωρία και προβλήματα στους πολίτες, εντείνοντας την αγανάκτηση τους.

Επιπλέον ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κενό στην έναρξη της λειτουργίας των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης σε Γύθειο και Μολάους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς να υπάρχουν ασάφειες ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων τους, όπως έγινε με την περίπτωση της σύστασης των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Γύθειο και Μολάους.

Καταλήγοντας ο κ. Δαβάκης επεσήμανε τα προβλήματα που απασχολούν και τους εργαζομένους στα δύο παραρτήματα του ΙΚΑ, ζητώντας από τον κ. Παναγιωτόπουλο να υπάρξει μέριμνα από την Διοίκηση του ΙΚΑ ούτως ώστε να παραμείνουν όσοι επιθυμούν εκεί που εργάζονται και να μην αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα ως την Σπάρτη για να μεταβούν στην δουλειά τους.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δαβάκης και για το Παράρτημα του ΙΚΑ Νεάπολης, το οποίο έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια ενώ λειτουργούσε πέραν των 25 ετών εξυπηρετώντας τους πολίτες της περιοχής.

Ο κ. Δαβάκης ανέφερε στον υφυπουργό ότι η Νεάπολη είναι μια ειδική περίπτωση με χαρακτηριστικά παραμεθόριας περιοχής με έντονη όμως κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, που τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας παρόμοιων επιλογών της Πολιτείας, όπως αυτό της διακοπής λειτουργίας του ΙΚΑ, έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα και είναι απόλυτη ανάγκη με ορθολογισμό και κοινωνική ευαισθησία να αποκατασταθούν.

Ο υφυπουργός κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε στον Λάκωνα Βουλευτή ότι θα συσταθούν σε Γύθειο και Μολάους αυτοτελή Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης, στα οποία θα υλοποιείται το 99% των εργασιών που υλοποιούνταν και στα υποκαταστήματα, εκτός από την καταμέτρηση ενσήμων για ασφαλιστικές εισφορές. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις ασφαλιστικές τους υποθέσεις.

Ως προς την έγκαιρη έναρξη από 1/7/2013 της λειτουργίας των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης σε Γύθειο και Μολάους έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες από την πολιτική ηγεσία και την Διοίκηση του ΙΚΑ για την λειτουργία τους, ενώ παράλληλα έχουν οριστεί με ΦΕΚ οι αρμοδιότητες τους.