Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς “Νέα Ζωή”


Σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία προχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς στη Λακωνία προς το διευθυντή της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής, κύριο Πάνο Αμυρά, και προς το δημοσιογράφο Πάνο Μπαϊλη, για τις σοβαρές ... παραλείψεις που υπάρχουν στο ένθετο "Πάρνωνας - Το Άγιον Όρος της Πελοποννήσου".

 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

 

Υπ' όψιν κυρίου Πάνου Αμυρά & κυρίου Πάνου Μπαϊλη

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Με ιδιαίτερη αδημονία περιμέναμε την κυκλοφορία του Τύπου της Κυριακής 2 Ιουνίου 2013, με τον οποίο είχαμε πληροφορηθεί εντός της εβδομάδος ότι θα διανεμηθεί το ένθετο “Πάρνωνας – Το Άγιον Όρος της Πελοποννήσου”.

Ωστόσο, με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε είναι ελλιπής και αδικεί -ελπίζουμε όχι σκόπιμα- τον οικισμό Βαμβακού Λακωνίας, ο οποίος έχει συνδεθεί άρρηκτα με ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως είναι ο Στ.Νιάρχος, ο Σπ.Νιάρχος, ο Κλ.Αδαμαντίδης, η Ντ.Γουλανδρή, ο Δ.Τσοχώνης, ο Γ.Τσοχώνης, ο Ι. Κουμάνταρος και πολλοί ακόμα, των οποίων η φήμη ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.

Στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει τον τελευταίο χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς να ξαναμπεί στο ... χάρτη με πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο, είναι το λιγότερο απαξιωτικό να μην έχει συμπεριληφθεί το χωριό μας στο χάρτη που δημοσιεύεται στη σελίδα 76 του ένθετου περιοδικού για τον Πάρνωνα.

Ο εν λόγω χάρτης πλήττει έμμεσα αλλά ουσιαστικά το κύρος της Βαμβακούς που προσπαθεί εν μέσω κρίσης να σταθεί στα πόδια της και να αξιοποιήσει τις απεριόριστες δυνατότητές της. Συγχρόνως, αδικεί την προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία ιδιαίτερα για την ελληνική ύπαιθρο. Τέλος, ο χάρτης αυτός έρχεται να δράσει αρνητικά σε μία κομβική χρονιά για το χωριό μας, το οποίο φέτος διοργανώνει για πρώτη φορά εκδηλώσεις τιμής από 21 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου, μιας και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια λειτουργίας της τρισυπόστατης εκκλησίας μας και 200 έτη από τη σύσταση του Ελληνικού Σχολείου της Βαμβακούς. Αντιθέτως, το ρεπορτάζ αρκείται σε μία απλή ονομαστική αναφορά της Βαμβακούς στη σελίδα 84 και παραλείπει το Μοναστήρι της Αγίας Κυριακής, ένα πραγματικό κόσμημα της Λακωνίας.

Έχοντας γνώση του χώρου της δημοσιογραφίας, αναγνωρίζω τη δυσκολία σύνθεσης ενός πλήρους ρεπορτάζ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οδοιπορικό. Ωστόσο, ο χρόνος έχει συγκαταλέξει τον Ελεύθερο Τύπο στις πιο έγκυρες και αξιόπιστες εφημερίδες, γεγονός που δημιουργεί απαιτήσεις στο αναγνωστικό κοινό, το οποίο οφείλει πλέον να στέκεται αυστηρό και κριτικό απέναντι στα ΜΜΕ.

Προς αποκατάσταση της προαναφερθείσας αδικίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή σας προσκαλεί στη Βαμβακού και αναλαμβάνει τη φιλοξενία σας, σε ημερομηνία που εσείς θα ορίσετε, ώστε να γνωρίσετε από κοντά τον πανέμορφο οικισμό του Πάρνωνα, ο οποίος έχει βάλει στόχο τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει και να καθιερωθεί στη συνείδηση του επισκέπτη ως μία από τις επικρατέστερες τουριστικές επιλογές του.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεά Ζωή Βαμβακούς

Χάρης Βασιλάκος

========================================

Ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου απαντά :

Αγαπητέ πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις παρατηρήσεις σας σχετικά με το ένθετο οδοιπορικό για το "Άγιο Όρος της Πελοποννήσου"που φιλοξενήσαμε στο Κυριακάτικο φύλλο μας. Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να πλήξουμε το κύρος της Βαμβακούς. Όπως και εσείς αναγνωρίζετε, στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής έρευνας υπάρχουν πάντα κενά ή παραλείψεις. Πάντα όμως ακούσιες. Ο "Ελεύθερος Τύπος" και εγώ προσωπικά, δεν θα ήθελα να διατηρηθεί στον οικισμό σας κλίμα παρεξήγησης. Για αυτό το λόγο, δεσμευόμαστε ότι θα καλύψουμε πλήρως τις εκδηλώσεις για τις ιστορικές επετείους του οικισμού σας ενώ θα επικοινωνήσει συντάκτης μαζί σας για να τις προαναγγείλουμε εγκαίρως ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη δημοσιότητα και καλύτερη προσέλευση κόσμου. Πάντα στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση
Πάνος Αμυράς
Διευθυντής εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος"