Θανάσης Δαβάκης - Πολιτιστικά Θέματα


Θανάσης Δαβάκης : 18/5/2013 - Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εμάς τους Λάκωνες μας πληγώνει!

Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης με αφορμή την "Διεθνή Ημέρα Μουσείων" σε μήνυμά του αναφέρει τα εξής :

Η "Διεθνής Ημέρα Μουσείων", κάθε 18 Μαΐου, είναι μια καλή ευκαιρία για τους πολίτες να επισκεφθούν και να γνωρίσουν ότι πολυτιμότερο διαθέτει ο τόπος μας : τα χιλιάδες πολιτιστικά στοιχεία, πού διασώθηκαν στη πορεία των αιώνων, ως απόδειξη ενός μοναδικού πολιτισμού, που τα μουσεία μας διαφυλάσσουν.

Για τη Λακωνία και ιδιαίτερα τη Σπάρτη, η "Διεθνής Ημέρα Μουσείων" έχει μία διαφορετική διάσταση, γιατί κάθε χρόνο έρχεται ως αφορμή για να θυμίσουμε στην ελληνική πολιτεία εκείνο που δυστυχώς πάει νά ξεχάσει : Ότι η Σπάρτη, συνεχίζει να μη διαθέτει ένα σύγχρονο μουσείο, αντάξιο ενός διεθνώς γνωστού Ονόματος, στο διάβα της ιστορίας, για να στεγάσει όλο εκείνο το πολιτιστικό απόθεμα, που περίτρανα το αποδεικνύει.

Και αποτελεί μάλιστα, τραγική ειρωνία αλλά και ηθικό ράπισμα, για εμάς τους "νεοέλληνες" και ιδιαίτερα τους εμπλεκόμενους με τα "κοινά", να συνεχίζεται αυτό το "εκκωφαντικό έλλειμμα", στο τόπο που πριν από 138 χρόνια, το 1875, το τότε ελληνικό κράτος, έκρινε ότι έπρεπε να ιδρυθεί το πρώτο μουσείο στη χώρα.

Διεκδικήσεις και εμπράγματες εμπλοκές, εμπόδια, διακηρύξεις άνευ αποτελέσματος, γραφειοκρατικές ενστάσεις, κωλύματα πραγματικά ή φανταστικά και αλλεπάλληλες προγραμματικές συμβάσεις έχουν καταστήσει, τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια,  την "υπόθεση" πού λέγεται νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης, ένα "θολό τοπίο", χωρίς μία απλή και ξεκάθαρη τοποθέτηση εκ μέρους των διαφόρων πλέον εμπλεκόμενων.

Σε ενημέρωση που είχαμε εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, στις αρχές του τρέχοντος έτους, μας έγινε γνωστό εκείνο που άλλωστε γνωρίζαμε. Ότι έχουν υπογραφεί μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δύο προγραμματικές συμβάσεις, που αφορούν αφενός την εκπόνηση της μελέτης ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και αφετέρου τη διενέργεια ανασκαφικών ερευνών στο οικόπεδο του Χυμοφίξ.

Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, μας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι "η ενεργοποίηση της πρώτης έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της δεύτερης", προγραμματικής σύμβασης, η οποία "δεύτερη προγραμματική σύμβαση, θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την έκδοση της ΚΥΑ, για την πρόσληψη του εργατοτεχνικού προσωπικού", που θα εξεδίδετο "περί το τέλος του (τότε) τρέχοντος μηνός" (Ιανουαρίου 2013).

Έκτοτε ουδείς γνωρίζει τί γίνεται!

Καμμία επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει εκ μέρους των υπευθύνων και όλοι περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε σε τι τελικά οφείλεται αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση, ο λόγος της οποίας προφανώς δεν είχε προβλεφθεί κατά την υπογραφή των δύο προγραμματικών συμβάσεων!

Ο εορτασμός τής "Διεθνούς Ημέρας Μουσείων", για μία ακόμη χρονιά, πλησιάζει. Μία επίσημη απάντηση πού θα συνοδεύεται επιτέλους και με τη λύση του προβλήματος, για την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών στο οικόπεδο τού Χυμοφίξ, θα αποτελούσε για εμάς τους Λάκωνες, την καλύτερη ευκαιρία εορτασμού αυτής τής ημέρας!

Κλείνοντας σημειώνουμε ότι ο κ. Δαβάκης κατέθεσε εκ νέου Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού στην οποία του θέτει τα εξής Ερωτήματα:

     α)  ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της καθυστέρησης και πότε θα εκδοθεί η σχετική Κ.Υ.Α.

     β) πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι σωστικές ανασκαφές στον πρώην οικόπεδο Χυμοφίξ προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης ανέργεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης;

     γ) έχουν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενοι πόροι για την εκπόνηση της μελέτης και την κατασκευή του κτηρίου;