ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ


«ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ» ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ

Ο 1ος ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, 2ος ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ (1896), και 1ος ΝΙΚΗΤΗΣ ΒΑΔΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1900)

Η σπουδαία αθλητική μορφή του Χαρίλαου Βασιλάκου, με την πολυετή αθλητική πορεία στον 20 αιώνα, που έμεινε όμως στη σκιά του πρώτου τερματίσαντα Σπύρου Λούη βρήκε τη θέση του στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών στις φιλόξενες αίθουσες του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου στο χωριό του Μαραθώνα.

Το Σάββατο 27 Απριλίου 2013, υπό την αιγίδα του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Δήμου Μαραθώνα, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή για την παράδοση και παραλαβή των αθλητικών και προσωπικών ενθυμημάτων, από τα εγγόνια του Χαρίλαο και Ελένη.

Το εξαίρετο Μουσείο, ο πολύς κόσμος που παρευρέθηκε, η συγκίνηση και η μεγαλοπρέπεια του γεγονότος συνηγόρησαν σε μία πρώτης τάξεως εκδήλωση. Εκτός από σύσσωμη τη Δημοτική Αρχή, συμμετείχαν ο ΣΕΓΑΣ, ο Σύλλογος Ολυμπιονικών Ελλάδος, εκπρόσωποι του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, πολλοί σύλλογοι μαραθωνοδρόμων, αθλητικοί σύλλογοι, δημοσιογράφοι, ιστορικοί, μαραθωνοδρόμοι, Λάκωνες και συγγενείς του αθλητή.

Εκτός από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που εκτίθενται, παραδόθηκαν από την οικογένεια, είδη γραφείου του Χαρίλαου Βασιλάκου, προσωπικά αντικείμενα και διπλώματα που του απονεμήθηκαν. Πολλά άλλα είδη του ιδίου, όπως το μετάλλιο, το δίπλωμα και το δάφνινο στεφάνι (μοναδικό διατηρημένο στον κόσμο) των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το προσωπικό του άλμπουμ με πολλά αποκόμματα εποχής, διπλώματα και άλλα, εκτίθενται στο Μουσείο Νεώτερων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία που δυστυχώς είναι κλειστό εδώ και 5 χρόνια λόγω ζημιών από τους σεισμούς. Πάντως γίνονται ενέργειες να μεταφερθούν και αυτά στο Μουσείου του Μαραθώνα όπου θα συμπληρώσουν τα εκθέματα.

Να συμπληρώσουμε ότι ο Χαρίλαος Βασιλάκος που καταγόταν από τη Μάνη, γεννήθηκε και πέθανε στον Πειραιά (1875-1964), ήταν αθλητής του Πανελληνίου Γ. Σ., απόφοιτος της Νομικής, διευθυντής στο υπουργείο οικονομικών (τελωνειακός κλάδος), εισηγητής του αγωνίσματος βάδην στην Ελλάδα, πρόεδρος του φοιτητικού συνδέσμου Λακώνων και Λακεδαιμονίων το 1907 και εξέχον μέλος στην τότε ελληνική κοινωνία.

Με την ευκαιρία να τονίσουμε ότι αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, που στεγάζεται σε αναπλασμένο (με προεκτάσεις) παλαιό δημοτικό σχολείο, με πάνω από 3.100 εκθέματα. Η καθημερινή επισκεψιμότητα του μουσείου αυτού από τουρίστες και σχολεία (στη βάση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και βιωματικών δραστηριοτήτων με 2.500 περίπου επισκέπτες τον Απρίλιο), αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία αναφοράς στο όμορφο και ιστορικό χωριό του Μαραθώνα.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες. Στο πρώτο κτίριο φιλοξενείται, μέσα από τη συλλογή σπάνιων αντικειμένων, ένα οδοιπορικό στην ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ενώ στο δεύτερο καταγράφεται το παγκόσμιο κίνημα του Μαραθωνίου Δρόμου, μέσα από θεματικές ενότητες που είναι αφιερωμένες στους μαραθώνιους που διεξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε ολυμπιονίκες, στην εμφάνιση των γυναικών στο μαραθώνιο, ακόμη και τον εξοπλισμό των μαραθωνοδρόμων.