Ο εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου.


 

 

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρα Ιωάννη του εκ Γουβών Μονεμβασίας, τόσο στη γενέτειρά του, όσο και στο Γεράκι, τόπο καταγωγής του ιερέως πατρός του.

Την παραμονή της εορτής, 20 Οκτωβρίου 2010, τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον ομώνυμο Ιερό Ναό στις Γούβες Μονεμβασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Βοηθού Επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου. Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας και του σεπτού λειψάνου του τιμώμενου Αγίου εντός της ενορίας των Γουβών, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Την επομένη, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου στο Γεράκι, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ευσταθίου, τελέσθηκαν η ακολουθία του όρθρου, η αρτοκλασία και η αρχιερατική θεία λειτουργία. Στο εναργές  κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τον άγιο και την ανάγκη όλοι μας να αγωνιστούμε να τον μιμηθούμε στην καθημερινή ζωή μας, αφού «τιμή μάρτυρος μίμηση μάρτυρος». Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων που είχαν κατακλύσει το Ναό, τους συμβούλεψε να έχουν το άγιο σαν τον καλύτερό τους φίλο και όπως εμπιστεύονται το μυστικό τους στο φίλο τους, έτσι να συνομιλούν με τον Άγιο, ο οποίος ήταν συνομήλικός τους, όταν, όντας 15 ετών, μαρτύρησε για του Χριστού την πίστη την αγία.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, έγινε πέριξ του Ιερού Ναού η καθιερωμένη λιτανεία της  ιεράς εικόνας του Αγίου, παρουσία  του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, της μαθητιώσης νεολαίας, του Δημάρχου Γερονθρών και εκπροσώπων των λοιπών αρχών της πόλεως και του Νομού μας.

 

 

πηγή :  Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης

 

 

 

 

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 2371 φορές  (Εως 26/10/2010, 11:30 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).