Θανάσης Δαβάκης - Αγροτικά Θέματα.


Θανάσης Δαβάκης : Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα


Θανάσης Δαβάκης : «Εργαλείο» το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

11/4/2013

Το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ήταν το αντικείμενο της Παρεμβάσεως του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη.

Απαντώντας στην Ερώτηση του κ. Δαβάκη,  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σύστασης του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), που στοχεύει στη χορήγηση χαμηλότοκων βραχυπρόθεσμων αλλά και μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τις Τράπεζες στους δικαιούχους Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Σκοπός του δε, είναι η βελτίωση της επιχειρηματικότητας, της ρευστότητας αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα ο κ. Υπουργός αναφέρει στην απάντηση του, ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου θα γίνει με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο  Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με κεφάλαια ύψους 300 και πλέον εκατ. ευρώ, ύστερα από σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Ειδικότερα οι πιστώσεις θα προέρχονται από τα παρακάτω Μέτρα με τον ακόλουθο προϋπολογισμό:

Μέτρο 121: 71.490.000 ευρώ (Κοινοτική Συμμετοχή)

Μέτρο 123 Α: 21.447.000 ευρώ (Κοινοτική Συμμετοχή)

Μέτρο 311: 2.189.100 ευρώ (Κοινοτική Συμμετοχή)

Μέτρο 312: 2.189.100 ευρώ (Κοινοτική Συμμετοχή)

Μέτρο 313 Β: 10.215.800 ευρώ (Κοινοτική Συμμετοχή)

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή ο κ. Δαβάκης δήλωσε:

Το Αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ  (Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας) πρέπει να ξεκινήσει άμεσα γιατί αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομική κατάσταση και η ανεργία μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, χρηματοδοτικά «εργαλεία», όπως αυτό αποτελούν σημαντικό κίνητρο επανόδου στο αγροτικό επάγγελμα.