Θανάσης Δαβάκης - Αγροτικά Θέματα.


Τα όρια ηλικίας του ΟΓΑ στη Βουλή από το Θανάση Δαβάκη

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών από τον ΟΓΑ καθώς και τις μεγάλες καθυστερήσεις για την έκδοση αυτών των συντάξεων, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.

Δείτε το VIDEO

Ο Λάκωνας Βουλευτής με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετέφερε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ελλήνων αγροτών και ιδιαίτερα αυτών που γεννήθηκαν το έτος 1948, εξαιτίας της κατά δύο έτη αύξησης του γενικού ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το Νόμο 4093/2012.

Ο κ. Δαβάκης επισημαίνοντας την αδικία του μέτρου αύξησης κατά δύο χρόνια του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών, ανέφερε ότι μέριμνα του Υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να είναι η «θωράκιση» του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των αγροτών, δεδομένων των δυσκολιών αλλά και των αντιξοοτήτων του αγροτικού επαγγέλματος, το οποίο σε αντίθεση με το συνταξιοδοτικό καθεστώς των άλλων επαγγελματικών κλάδων δεν διέπεται από κανένα ευνοϊκό καθεστώς. Ακόμη έθεσε στον παριστάμενο Υφυπουργό τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΓΑ για την έκδοση συντάξεων, όπως της Τρίπολης, οι οποίες είναι «απογυμνωμένες» από προσωπικό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται φάκελοι συνταξιοδότησης αγροτών που περιμένουν έως και δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν και μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των οδοιπορικών  εξόδων στους νεφροπαθείς αλλά και στις συσκευές οξυγόνου.

Στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός απαντώντας στον κ. Δαβάκη, επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για  την υλοποίηση ειδικών μέτρων στήριξης των αγροτών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη Νομοθετική πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εργασίας για συνταξιοδότηση των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης. Επίσης ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι με νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας δίνεται η δυνατότητα σε όσους αγρότες κατά το χρόνο συνταξιοδότησής τους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ έως 4.000 ευρώ να συνταξιοδοτούνται, ενώ το οφειλόμενο ποσό θα παρακρατείται σταδιακά από τη σύνταξη που θα λαμβάνουν.

 Τέλος, σε ότι αφορά το ζήτημα της στελέχωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΟΓΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον κ. Δαβάκη, ότι έχει ήδη τεθεί σχετικό αίτημα από το Υπουργείο Εργασίας προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για στελέχωση των Υπηρεσιών του με 105 υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων και αναμένεται η τελική απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την τοποθέτησή τους στον ΟΓΑ.

3/4/2013