Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


2 Απριλίου 2013 - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης

 1/4/2013

Το παιδικό τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης θα φιλοξενήσει τους μικρούς του φίλους και φίλες για να γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Τρίτη 2 Απριλίου 2013.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν τρία εκπαιδευτικά προγράμματα με τη βοήθεια και την καθοδήγηση δώδεκα (12) παιδιών που είναι μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης για Παιδιά της Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Οι μαθητές/τριες της 2ας τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης [2 τμήματα] θα γνωριστούν με το Ασχημόπαπο, το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, το Μολυβένιο στρατιωτάκι και την Τοσοδούλα, τους ήρωες των παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας και παίζοντας μαζί με τους μεγάλους φίλους τους, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης.

Οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης θα μάθουν πως δημιουργήθηκε η γραφή και θα στείλουν μια ευχή  που θα γράψουν σε πηλό χρησιμοποιώντας γραφίδες και εικονογράμματα.

Επειδή για το 2013, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. στο παιδικό τμήμα της Αμερικάνικής γωνιάς θα παρουσιαστούν παραμύθια και παιδικά βιβλία από τις Η.Π.Α. στην αγγλική γλώσσα.

                                                

Η  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 

Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα  (Ιnternational Board on Books for Young People –ΙΒΒΥ) το 1966. 

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο,με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το 2013, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. 

Το μήνυμα έγραψε η πολυβραβευμένη συγγραφέας Pat Mora,  που γεννήθηκε στο El Paso του Τέξας και έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά. Στα έργα της περιλαμβάνονται εικονογραφημένες ιστορίες, βιογραφίες, ποιήματα και παραμύθια. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα κινεζικά,τα ιαπωνικά, τα κορεατικά και τα αραβικά.

Την αφίσα φιλοτέχνησε ο διάσημος Αμερικανός αφηγητής, συγγραφέας, ποιητής, μουσικός και εικονογράφος, αφροαμερικανικής καταγωγής,  Ashley Bryan, ο οποίος έχει τιμηθεί με πολλά και σημαντικότατα τοπικά και διεθνή βραβεία.