Β' τάξη του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης


Οι μαθητές της Β' τάξης του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης στο CERN στην Ελβετία


Οι μαθητές της Β' τάξης του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ερευνητικό επιστημονικό κέντρο CERN στην Ελβετία, από 17 έως 23/ 2/ 2013, στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων με θέματα 1) «Το σωματίδιο του Higgs ενώνει επιστήμες και επιστήμονες στο CERN : Περιβαλλοντική, Ηθική και Ανθρωπιστική Διάσταση της εύρευνας- ανακάλυψης, και 2) «Στις γειτονιές της Φυσικής βρέθηκαν τόσες επιστήμες :Η τεχνοκρατική  διάσταση της ανακάλυψης του μποζονίου του Higgs, σε ένα μοναδικό δείγμα ανθρωπογενούς περιβάλλοντος , το CERN.»

Στους μαθητές έγινε πρώτα παρουσίαση του προγράμματος στο αμφιθέατρο και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους των επιταχυντών σωματιδίων. Έγινε επίσης παρουσίαση του πειράματος ATLAS και των αντίστοιχων  ανιχνευτών.

Στους μαθητές δόθηκε η δυνατότητα να απευθύνουν στους υπεύθυνους επιστήμονες του κέντρου ερωτήματα σχετικά με την ηθική διάσταση της επιστημονικής έρευνας. Βασικό ερώτημά τους ήταν η ηθική ευθύνη του επιστήμονα. Επιπλέον, μετά την ξενάγησή τους στο χώρο, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας και ανέπτυξαν δομημένη συζήτηση – ανταλλαγή επιχειρημάτων και εντυπώσεων ως ολομέλεια,  με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που άντλησαν σχετικά  με την απαρχή του σύμπαντος, τα υποατομικά σωματίδια ( είδη, πλήθος, ιδιότητες ) τις έως σήμερα επιστημονικές ανακαλύψεις και τις διαφαινόμενες προοπτικές, καθώς και την παρατήρηση των χώρων του CERN ως τμημάτων ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ιδιαίτερης μορφής.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης οι μαθητές ξεναγήθηκαν επίσης στην πόλη του Μιλάνου όπου επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό Ντουόμο και τη Σκάλα του Μιλάνου και στην πόλη της Γενεύης όπου ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο, επισκέφθηκαν το σπίτι όπου είχε διαμείνει ο Ιωάννης Καποδίστριας και το σπίτι του Διαφωτιστή Ρουσσώ. Ξεναγήθηκαν επίσης στην περιοχή των διεθνών οργανισμών ( Ερυθρός Σταυρός, Unicef, Κοινωνία των Εθνών, ΟΗΕ ) . Επισκέφθηκαν την πόλη της Λωζάννης  και το μεσαιωνικό χωριό Ivoire στη λίμνη Λεμάν.  Κατά την επιστροφή τους περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Βερόνας με την περίφημη ρωμαϊκή αρένα. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την ξενάγησή τους στο CERN και το τεχνολογικό και επιστημονικό έργο που συντελείται εκεί αλλά και προβληματίστηκαν πάνω στο ερώτημα «Επιστήμη για την Επιστήμη ή Επιστήμη για τον Άνθρωπο;»

Τους μαθητές συνόδευσαν ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης Κανακόπουλος Φώτιος και οι υπεύθυνοι καθηγητές των προγραμμάτων Παπαποστόλου Μεταξία, Παλούμπα Ελένη και Τσούκα Ξανθή.