Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε το Δήμο Μονεμβασίας, μαζί με κλιμάκιο του Υπουργείου και της 5ης ΕΒΑ. Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου 2013, ξεναγήθηκε στο Κάστρο των Βατίκων, όπου έγινε εγκατάσταση του εργολάβου του έργου.

Ακολούθως έγινε παρουσίαση από το μελετητή κ. Ασλανίδη, της μελέτης του ανωτέρω έργου, καθώς και των μελετών για την αποκατάσταση τεσσάρων βυζαντινών ναΐσκων της περιοχής, του Αϊ Στράτηγου, του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγ. Νίκωνος και του Αγ. Γεωργίου (Βαβύλα), οι οποίες ανατέθηκαν και εκπονήθηκαν με φροντίδα της Α.Μ.Κ. Εταιρείας «ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ». Η κυρία Μενδώνη ενέκρινε την ένταξη των έργων αυτών στο ΕΣΠΑ.

Το Σάββατο παρέμεινε στο Κάστρο της Μονεμβασίας, όπου μετά από μία λεπτομερή ξενάγηση στα υπό εξέλιξη έργα από την 5η ΕΒΑ, συζητήθηκε η αποκατάσταση του ναού της Αγ. Σοφίας στην πάνω πόλη και η ανάπλαση της πλατείας της Χρυσαφίτισσας, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στο Κάστρο.

Ο Δήμος Μονεμβασίας τη διαβεβαίωσε ξανά, ότι θα συνδράμει στην εκπόνηση και ολοκλήρωση όλων των μελετών, που θα απαιτηθούν για να ενταχθούν τα έργα αυτά στο ΕΣΠΑ και ευχαριστεί τη Γενική Γραμματέα για το ενδιαφέρον της.