Κέντρο Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΑΥΛΟΣ» Λακωνίας σας ενημερώνει

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις επιστημονικές δράσεις που έχουν  προγραμματιστεί  να υλοποιηθούν τον μήνα Μάιο 2018.

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση:

1.    Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος με θέμα:  «Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» που αφορά την Στ’ τάξη των δημοτικών σχολείων που ενδιαφέρονται να το υλοποιήσουν, για τον Απρίλιο, Μάιο & Ιούνιο, έχουν προγραμματιστεί  τα ακόλουθα σχολεία: 
•    Τετάρτη 02 Μαΐου την ίδια ώρα, στο Στ’1 του  Δημοτικού σχολείου Μολάων με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα
•    Πέμπτη 10 Μαΐου την ίδια ώρα, στο Στ’ 2 του  Δημοτικού σχολείου Μολάων με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα
•    Τρίτη 15 Μαΐου την ίδια ώρα, στο Στ’ 1 του 1ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα
•    Πέμπτη 17 Μαΐου και ώρα 10:00 το πρωί, στο Στ’ 2 του 1ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης, με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα
•    Τετάρτη 22 Μαΐου την ίδια ώρα, στο Στ’1 του  3ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης, με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα
•    Παρασκευή 01 Ιουνίου την ίδια ώρα, στο Στ’2 του 3ου  Δημοτικού σχολείου Σπάρτης, με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα

2.    Την Παρασκευή 04 Μαΐου και ώρα 10:45 το πρωί, η κα Καργάκου Κατερίνα,  σε συνεργασία με την Νηπιαγωγό του 8ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης  κα Ζακελίν Ευαγγελοπούλου, θα πραγματοποιήσει μια δίωρη βιωματική παρέμβαση στα νήπια στη θεματική: «Πρόσφυγες - Ρατσισμός».
3.    Την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 10:00 το πρωί, οι κες Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα, θα πραγματοποιήσουν σε συνεργασία με την  Δ/ντρια  του Δημοτικού σχολείου Ελαφονήσου κ. Στούπου Καλλιόπη, δύο παράλληλες  δίωρες παρεμβάσεις. Οι θεματικοί άξονες  θα είναι για Α΄& Β΄ τάξεις «Αισθάνομαι…..Θυμό» με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα, για Γ΄& Δ΄ τάξεις «Ομαδικότητα . Αποδοχή του άλλου» με εκπαιδεύτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία, ενώ για τις Ε΄&  Στ’ τάξεις του σχολείου, η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα Παρασκευή 25 Μαΐου από την κ. Καργάκου Κατερίνα, στη θεματική:  «Ενδοσχολικός Εκφοβισμός»
4.    Τέλος, την Παρασκευή 25 Μαΐου, η κ. Γκουντούνα Ασπασία θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την νηπιαγωγό του Νηπιαγωγείου Ελαφονήσου κ. Παπαντώνη Ελένη, μια δίωρη βιωματική παρέμβαση στα νήπια στη θεματική: «Εμείς και η Φιλία»

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

1.    Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο,  Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνικούς   Λειτουργούς,  θα  πραγματοποιήσει 2  τρίωρες παρεμβάσεις στα τρία τμήματα της  Γ΄  τάξης του 1ου Γυμνασίου Γυθείου, στη θεματική των Εξαρτήσεων -  βασισμένες στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης Δ/βάθμιας εκπαίδευσης «Ξέρω τι Ζητάω». Συγκεκριμένα:
•    Τρίτη 08  Μαΐου 2018: (3 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα)  με τίτλο: «Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»
•    Τετάρτη 09  Μαΐου  2018: (3 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Μάθε για το Κάπνισμα»

2.     Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο,  Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνικούς   Λειτουργούς,  θα  πραγματοποιήσει 3  δίωρες παρεμβάσεις στα τρία τμήματα της  Γ΄  τάξης του Γυμνασίου Μολάων, στη θεματική των «Εξαρτήσεων». Συγκεκριμένα:
•    Δευτέρα 14 Μαΐου 2018: (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο:   «Να είναι κανείς μέλος της ομάδας ή να μην είναι;»
•    Τετάρτη 16 Μαΐου  2018: (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο:   «Επιλογές – Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»
•    Παρασκευή 18 Μαΐου  2018: (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Μάθε για το Κάπνισμα»

3.    Επίσης στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, η  Γκουντούνα Ασπασία,  θα  πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του ΣΣΝ Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Λακωνίας κ. Μπορέτου Σταυρούλα & την Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λακωνίας κα Βαφάκου Βασιλική, βιωματικές παρεμβάσεις σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου Κροκεών στη θεματική των Εξαρτήσεων. Αναλυτικά:
•    Δευτέρα 21 Μαΐου 2018: Α, Β & Γ τάξεις (2 ώρες σε κάθε τάξη ταυτόχρονα) με τίτλο: «Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»
•    Τρίτη 22 Μαΐου 2018: Α, Β & Γ τάξεις (2 ώρες σε κάθε τάξη, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Αυτοέκφραση & Δυναμισμός»
Παρεμβάσεις σε γονείς:

1.    Κατόπιν συνεργασίας με την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Βλαχιώτη κα Κούβαρη Σταυρούλα θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νηπιαγωγείου Βλαχιώτη,  ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των παιδιών  με θέμα: «Ομαλή Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό», με ομιλήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα.
2.    Επίσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου & 2ου Νηπιαγωγείου Μολάων και την πρόεδρό του κ. Κομνηνού Σταματίνα, η κ. Καργάκου Κατερίνα, θα πραγματοποιήσει στο χώρο του νηπιαγωγείου δύο ομιλίες στους γονείς των νηπίων. Συγκεκριμένα:
•    Την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 και ώρα 6:00 το απόγευμα, ομιλία στη θεματική: «Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου – Παιχνίδι – Δραστηριότητες»&
•    Την Δευτέρα 04 Ιουνίου 2018 την ίδια ώρα, ομιλία στη θεματική: «Αυτοεκτίμηση – αυτοπεποίθηση των παιδιών»

======