Θανάσης Δαβάκης - Κοινωνικά Θέματα.


Το «Βοήθεια στο Σπίτι» και πάλι στη Βουλή από το Θανάση Δαβάκη


 13/2/2012

            Το σχεδιασμό των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας σχετικά με το μέλλον του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ζητά να πληροφορηθεί ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

            Ο κ. Δαβάκης στην Ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη και Εργασίας κ. Βρούτση ζητά τη συνέχιση του Προγράμματος και μετά την 31η Μαρτίου 2013 καθώς και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σ΄αυτό.

            Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προνοιακές δομές στη χώρας μας, που συμβάλλει με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό σ’ αυτό που αποκαλούμε «κοινωνικό κράτος», ενώ απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους (κοινωνικούς επιστήμονες, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς) οι οποίοι και προσελήφθησαν τα προηγούμενα έτη με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και σχετικές έρευνες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που αναφέρουν ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», θεωρείται ως η προνοιακή υπηρεσία με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο αβέβαιο παραμένει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», των οποίων οι συμβάσεις λήγουν την 31η Μαρτίου 2013, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η συνέχιση του Προγράμματος, το οποίο πρόκειται να λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την ονομασία «Πρόγραμμα κατ΄ Οίκον  Φροντίδας Συνταξιούχων».

Μάλιστα η αβεβαιότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι Λάκωνες εργαζόμενοι του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» να συμμετέχουν στην 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση της ομοσπονδίας τους, στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επωφελούμενους του Προγράμματος.

Συνεπώς ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για την συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» μετά την 31η Μαρτίου 2013 ;

2. Έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες από μέρους της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την έναρξη της λειτουργίας του νέου Προγράμματος «Κατ΄ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων», το οποίο θα αποτελέσει τη συνέχεια του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

3. Θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και επί σειρά ετών προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες τους στους ανήμπορους συμπολίτες μας, στους ηλικιωμένους και στα ΑΜΕΑ ;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης