Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2020


Σύσκεψη στη Π.Ε. Λακωνίας για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2020 - Ευρωπαϊκή Περιφέρεια"


Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2013 στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίας Τζανετέα με θέμα «Παρουσίαση και Προγραμματισμός Ένταξης Έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2020 – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σ. Αργειτάκος, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ι. Γρυπιώτης, ο Δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Π. Ψαρομμάτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γ. Πουλοκέφαλος, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Δ. Καραχάλιος, η Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Πριφτάκη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γ. Κωστόγιαννης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής «Πελοπόννησος Α.Ε.» κ. Μπιτζής, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής «Πάρνωνα Ταϋγέτου» κ. Μπερέτσος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη της Πελοποννήσου σε βιώσιμη Περιφέρεια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περιφέρεια γνώσης και βέλτιστων πρακτικών, σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Επισημαίνουμε δε ότι, το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί «γέφυρά» μεταξύ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2007 -2013 με την νέα προγραμματική περίοδο που θα εκκινήσει το 2014.

Στα πλαίσια της συζήτησης έγινε αναλυτική παρουσίαση των στρατηγικών στόχων, της εξειδίκευσης των διαδικασιών σχεδιασμού, προγραμματισμού, ένταξης και υλοποίησης έργων του Προγράμματος για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και τους Δήμους αυτής.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, όπου οι συμμετέχοντες διευκρίνισαν τα βήματα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου άμεσα να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνει το παραπάνω Πρόγραμμα για την ένταξη και την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής στην Λακωνία.

Η κα. Τζανετέα εξέφρασε την ικανοποίηση της για την συμμετοχή και το ενδιαφέρον των Δήμων και δήλωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη για την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την κοινωνική συνοχή , το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, με συνολικό προϋπολογισμό 130.000.000 € .