Κέντρο Υγείας Αρεόπολης


Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής για όλα τα παιδιά της Μάνης από 29 Ιανουαρίου 2013 έως και 2 Φεβρουαρίου 2013


Όλοι Μαζί, μια ΑΓΚΑΛΙΑ για τη ΖΩΗ!

Η αφοπλιστική γοητεία της παιδικής ψυχής, χαρακτήρισε και σφράγισε την πενθήμερη εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής για όλα τα παιδιά της Μάνης. Οι Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής / Ιατρικής, Ανοιχτή Αγκαλιά, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, από τις 29 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2013  βρέθηκαν δίπλα σε παιδιά και γονείς.

Οι άκρως επιτυχημένες εργασίες, πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες των σχολείων κατά τις πρωινές ώρες και ακολούθως στους χώρους του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης καθημερινά. Οι εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε κάθε παιδί ξεχωριστά, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα της Προληπτικής Ιατρικής για το παιδί: Παιδιατρική, Παιδοχειρουργική, Παιδοκαρδιολογία, Ωρλ, Παιδοψυχιατρική, Ψυχολογία, Οφθαλμολογία, Οδοντιατρική.

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ενημερωτικές διαλέξεις των ειδικών, πάνω σε σύγχρονα θέματα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, σχετικά με τη Υγεία του παιδιού: Διατροφικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες κ.ά. Προβληματισμοί και ανησυχίες οι οποίες εκφράστηκαν, πέρα από μία άκρως φυσιολογική αντίδραση κάθε γονέα ο οποίος αγωνιά καθημερινά για την ανατροφή του παιδιού του, αποτέλεσαν την βάση για τις διαδραστικές και διαφωτιστικές συζητήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τους ειδικούς.

Ηχηρή όπως το παιδικό γέλιο ήταν η ανταπόκριση και η συμμετοχή γονέων και παιδιών. Ο ήδη ευαισθητοποιημένος πληθυσμός της Μάνης απέναντι στην αξία της Προληπτικής Ιατρικής, απέδειξε ότι αναγνωρίζει αβίαστα και χωρίς ενδοιασμούς ότι οι ιδιαιτερότητες της παιδικής ηλικίας, αποκτούν ιδιαίτερη ερμηνεία από τους ειδικούς και δεν είναι πάντοτε αθώες και παροδικές.

Το κάθε στάδιο στην σωματική διάπλαση ενός παιδιού, παρακολουθείται με ειδικούς δείκτες, παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και χρήζει αξιολόγησης. Το αυτό ισχύει για την ψυχική και νοητική ανάπτυξη.

Ξεχωριστό μερίδιο είχαν οι έφηβοι, οι οποίοι κατά τη μετάβαση από την παιδική στη ενήλικη ζωή, βιώνουν τις αλλαγές που η φύση έχει υπαγορεύσει, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχοσύνθεσή τους.

Συνολικά εξετάστηκαν 374 αγόρια και κορίτσια από κάθε σημείο της Μάνης. Εμείς δηλώνουμε άκρως υπερήφανοι που φιλοξενήσαμε κάθε ένα παιδί ξεχωριστά και τους γονείς αυτών. Τιμή και αναγνώριση για το παρεχόμενο έργο.

Από τη θέση του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, οφείλω να απευθύνω θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας, τους καταξιωμένους συναδέλφους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από την «Ανοιχτή Αγκαλιά» που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας αποδεικνύοντας το υψηλό τους φρόνημα στην υπηρεσία για το συνάνθρωπο αλλά και τον ένθερμο ζήλο για ανιδιοτελή προσφορά στα παιδιά της Μάνης. Επιπροσθέτως, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμο Ανατολικής Μάνης για την αμέριστη συμπαράσταση σε κάθε προσπάθεια μας.

Με αυτή την εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής εγκαινιάστηκε ένας νέος κύκλος, με αποδέκτες τα παιδιά. Στοχεύουμε στη συνέχισή του και την επανάληψη παρόμοιων δράσεων, ώστε να διατηρηθεί και να εξελιχθεί η σχέση μας με τα παιδιά. Έτσι μόνο δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού ιδιαίτερων αναγκών στον πληθυσμό, ώστε να ληφθούν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης σύγχρονων ή μη φαινομένων με κοινωνικές προεκτάσεις.

Αποβλέπουμε στη συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ήδη έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση και διευκόλυνση του έργου μας.

Για να προασπίσουμε την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας….

Κρατάμε πάντα ανοιχτή μια αγκαλιά….

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

Dr. ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ Δ. ΜΑΡΙΟΛΗΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών