Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης


Με επιτυχία η παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος "Στο Διάβα των 100 χρόνων"


Με επιτυχία παρουσιάστηκε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Γεωργίου και Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου" το Ιστορικό Λεύκωμα του Εμπορικού Συλλόγου με τίτλο «Στο Διάβα των 100 χρόνων».

Το λεύκωμα, το οποίο εκδόθηκε για τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας και προσφοράς του συλλόγου, συνέγραψε ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αναστάσιος Βεκράκος.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλειος Κορκίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Παγώνης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Πανδής.

Στην κατάμεστη αίθουσα, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ Ευστάθιος, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ Αθανάσιος Δαβάκης και Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κα. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Στρατιωτικός Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Δημήτριος Μακρής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας κ. Νικόλαος Δημητρόπουλος, οι επίτιμοι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου κ.κ Νικόλαος Βεκράκος και Ιωάννης Φιλιππόπουλος,δης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου κ. Γεώργιος Παϊβανάς και ο διευθυντής της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων κ. Μιχάλης Μιχαλόπουλος.

Η κυρίως εκδήλωση είχε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιελάμβανε την παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος από τον κ. Δημοσθένη Ματάλα (Δικηγόρο, πρώην Δήμαρχος Σπαρτιατών), τον κ. Βασίλειο Βλαχάκο (δάσκαλο, συγγραφέα, πρόεδρο της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας), τον κ. Νικόλαο Γεωργιάδη (πρόεδρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης) και τον κ. Αναστάσιο Βεκράκο (αρθρογράφο, συγγραφέα, τέως αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο προς τους πρώην προέδρους του, τον Νικόλαο Βεκράκο, τον Ιωάννη Φιλλιπόπουλο και στους απογόνους του πρόσφατα αποβιώσαντος Ηλία Κρικέλλα (Παναγιώτα και Κώστα Κρικέλλα).

Επίσης, δόθηκαν αναμνηστικά δώρα με την προτομή του Λεωνίδα στον Βασίλειο Κορκίδη (πρόεδρο ΕΣΕΕ) και στον Βασίλειο Παγώνη (πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου).

Το Ιστορικό Λεύκωμα αποτελείται από πρακτικά (από το 1908 έως και σήμερα) και εκτός από τα κείμενα υπάρχουν ακόμη πάνω από 500 φωτογραφίες και διαφημίσεις της εκάστοτε εποχής.

Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να αποστασιοποιηθεί από αυτά που συμβαίνουν σήμερα αλλά και να αντλήσει θάρρος, καθώς αντιλαμβάνεται πως ανάλογες δυσκολίες αντιμετώπισαν και οι έμποροι της εποχής εκείνης και τα κατάφεραν, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Το ιστορικό αυτό λεύκωμα μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης στην τιμή των €30.