Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


Παρέμβαση Δαβάκη για ζητήματα ασφάλειας στη Λακωνία που κυρίως οφείλονται στους αλλοδαπούς και τους Ρομά

31/1/2013

Κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης παρενέβη για ζητήματα ασφάλειας στο Νομό Λακωνίας που κυρίως οφείλονται στους αλλοδαπούς  και τους Ρομά.

Ο κ. Δαβάκης κατά την ομιλία του τόνισε την ανάγκη αναδιοργάνωσης των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας, κυρίως δε αυτών της ελληνικής περιφέρειας, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρατηρείται το φαινόμενο το πλήρωμα περιπολικών της αστυνομίας να αποτελείται μόνον από τον οδηγό (…) με ότι αυτό συνεπάγεται για την διενέργεια των αστυνομικών ελέγχων και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Ο κ. Δαβάκης επεσήμανε γι ακόμη μία φορά στα μέλη της Επιτροπής τα φαινόμενα κλοπής που παρατηρούνται στη Λακωνία εξαιτίας των Ρομά με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της κλοπής ακόμα και του ανδριάντα του Ήρωα της Πίνδου Συνταγματάρχη Κων/νου Δαβάκη στην Κοίτα της Ανατολικής Μάνης προκειμένου να πωληθεί το μέταλλο κατασκευής του.

Επιπλέον ο Λάκωνας Βουλευτής ζήτησε την εντατικοποίηση των στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων στους καταυλισμούς των Ρομά παράλληλα με τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης τους, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται χωρίς αποτέλεσμα.

Ένα δεύτερο ζήτημα που ανέφερε ο κ. Δαβάκης είναι η «απαλλαγή» των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας από διοικητικά και άλλα καθήκοντα, ξένα προς το αστυνομικό έργο, όπως για παράδειγμα η φύλαξη αθλητικών διοργανώσεων και τραπεζών.

Τέλος σε ότι αφορά την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας ο κ. Δαβάκης απέσπασε την δέσμευση από τον κ. Υπουργό ότι κατά τις τακτικές μεταθέσεις του Μαρτίου η Λακωνία θα ενισχυθεί με τέσσερις θέσεις αστυνομικών εκ των οποίων μία (1) θέση Βαθμοφόρου δηλ. Ανθυπαστυνόμου, Αρχιφύλακα παραγωγικού ή Υπαστυνόμου και τρεις (3) θέσεις κατώτερου αστυνομικού προσωπικού δηλ. Υπαξιωματικών ή Υπαρχιφυλάκων ή Αστυφυλάκων μη παραγωγικών.