Ερώτηση Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Οικονομικών.


 

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος κατέθεσε την 22η Ιανουαρίου 2013 Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πρόταση υποβάθμισης των τελωνείων Γυθείου και Νεάπολης Βοιών.

Η  ερώτηση έχει ως εξής:

Στην πρόσφατη έκθεση-πρόταση της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση των δομών του Υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των τελωνείων στο Νομό Λακωνίας αναφέρεται η υποβάθμιση τόσο του τελωνείου Γυθείου όσο και του τελωνείου της Νεάπολης Βοιών.

Συγκεκριμένα βάσει των δύο σεναρίων της πρότασης το τελωνείο Γυθείου υποβαθμίζεται από Β΄Τάξης που είναι σήμερα σε Γ΄Τάξης ή σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο, ενώ το τελωνείο Νεάπολης Βοιών υποβαθμίζεται και στα δύο σενάρια σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο.

Είναι αυτονόητο ότι στην σημερινή οικονομική κατάσταση της Χώρας μας  χρειάζεται η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα για την εξοικονόμηση χρημάτων και υπαλλήλων, όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι ειδικά τα τελωνεία Γυθείου και Νεάπολης στο Νομό Λακωνίας προσφέρουν ως Β΄Τάξης πάρα πολλά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και τουριστικά.

Θα θυμίσουμε ότι το Γύθειο είναι κατεξοχήν τουριστικός προορισμός, με μεγάλη κίνηση πλοίων κρουαζιέρας και εμπορίου, δέχεται το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών του Νομού Λακωνίας και παράλληλα κατασκευάζεται το μεγαλύτερο νέο λιμάνι στη Νότιο Πελοπόννησο που θα έχει αύξηση της  προαναφερόμενης εμπορικής και τουριστικής κίνησης στο εν λόγω τελωνείο.

Οι υπάλληλοι που υπηρετούν είναι 4 εκ των οποίων ο ένας είναι ο προϊστάμενος (πριν ένα έτος υπηρετούσαν 7) με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο εργασίας,ενώ ταυτόχρονα με την υποβάθμιση του τελωνείου θα αναγκαστούν οι επαγγελματίες και πολίτες του Νομού Λακωνίας να μετακινηθούν για να κάνουν την δουλειά τους σε άλλους Νομούς με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο οικονομικών εξόδων τους.

Το ίδιο ισχύει και για το τελωνείο Νεάπολης Βοιών που υπηρετούν 3 υπάλληλοι και δέχεται μεγάλο όγκο εργασίας λόγω της αυξημένης κίνησης εμπορικών πλοίων σε όλη τη διάρκεια του έτους και κρουαζιερόπλοιων τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού στη περιοχή (Νεάπολη,Ελαφόνησος & Μονεμβασίας).          

Σε μια περίοδο κρίσης που διανύουμε τους τελευταίους μήνες, ενέργειες όπως αυτή, που συνεπάγεται δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας του Νομού Λακωνίας, μπορεί να αποβούν καταστροφικές.

Μετά από τα παραπάνω:

Τι προτίθεστε να πράξετε σχετικά με την λειτουργία των τελωνείων Γυθείου και Νεάπολης Βοιών Λακωνίας καθώς και με τις αρμοδιότητες τους ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται οι επαγγελματίες και πολίτες του Νομού;