Θανάσης Δαβάκης - Πολιτιστικά Θέματα.


Συνάντηση Θανάση Δαβάκη με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για θέματα Πολιτισμού της Λακωνίας.

 

24/1/2013

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μεταξύ του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη και της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Ο κ.Δαβάκης έθεσε στη Γενική Γραμματέα ζητήματα πολιτισμικού ενδιαφέροντος που αφορούν τη Λακωνία και ζήτησε από αυτήν να έχει σαφή ενημέρωση αλλά και να προωθηθεί η επίλυσή τους.

Τα θέματα αυτά ήταν το Μουσείο της Σπάρτης, η πορεία του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού της Νεαπόλεως, η κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται το κτηριακό σύνολο του Ναού των Αγίων Θεοδώρων (Τρισάκια) στον Τσόπακα της Μέσα Μάνης (12-13οςαιώνας) και η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αποπερατώσεως του Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου.

Επίσης, ο κ. Δαβάκης ζήτησε από την κα. Μενδώνη να ενταχθεί το σύμπλεγμα των Τριών Βυζαντινών Ναών της Ενορίας Φαρακλού της Νεαπόλεως Βοιών στο ΕΣΠΑ, εφόσον πλέον είναι έτοιμα και τα τεύχη δημοπράτησής τους.

Η κα. Μενδώνη διαβεβαίωσε τον κ. Δαβάκη, ότι όσον αφορά τους Αγίους Θεοδώρους στο Τσόπακα της Μάνης, οι ενέργειες θα δρομολογηθούν αμέσως. Ειδικότερα, μετά το ενδιαφέρον του κ. Δαβάκη ζητήθηκε από την 5η ΕΒΑ να αποστείλει προϋπολογισμό για δυο δράσεις. Την κάλυψη του στεγάστρου με ελαφρύ υλικό (πολυκαρβονικό ή ύφασμα) και την απομάκρυνση του μεταλλικού σκελετού. Σε κάθε πάντως περίπτωση η εικόνα του Ναού θα εξορθολογιστεί είτε με την στέγαση είτε με την απομάκρυνση του απαράδεκτου σκελετού.

Σχετικά με τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου, αποδεχόμενη η κα. Μενδώνη το βασικό επιχείρημα του κ. Δαβάκη για την αναγκαιότητα του Κοιμητηριακού Ναού του Λογκανίκου υπέγραψε χθες τη Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο και την Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.   

Για το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού της Νεαπόλεως, αφού ο κ. Δαβάκης «μετέφερε» τη πικρία και το προβληματισμό των κατοίκων της περιοχής για την πρόοδο του έργου και  προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα, η κα. Γενική του ανέφερε, ότι δρομολογείται άμεσα κοινή σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με την συμμετοχή του Δημάρχου Μονεμβασίας, του αναδόχου του έργου και της Προϊσταμένης της Ε' ΕΠΚΑ. Κοινή βούληση είναι η άρση των προβλημάτων και η άμεση έναρξη των εργασιών.

Εξάλλου, το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την αποκατάσταση των Τριών Βυζαντινών Μνημείων στο Φαρακλό της Νεάπολης ικανοποιείται. Ειδικότερα, το έργο της αναστήλωσης θα υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ήδη η κα. Μενδώνη δήλωσε στον κ. Δαβάκη ότι έχει ήδη δώσει τις σχετικές οδηγίες.

Τέλος, όσον αφορά το Μουσείο της Σπάρτης, η κα. Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Δαβάκη ότι έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου δυο προγραμματικές συμβάσεις, μια για την εκπόνηση της μελέτης ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και μια για την διενέργεια των ανασκαφικών ερευνών στο οικόπεδο του Χυμοφίξ. Η ενεργοποίηση της πρώτης έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της δεύτερης. Η δεύτερη θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την έκδοση της Κ.Υ.Α. για την πρόσληψη του εργατοτεχνικού προσωπικού, η οποία αναμένεται περί το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ο κ. Δαβάκης μετά το τέλος της συνεργασίας που είχε με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίλυση και δρομολόγηση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν Μνημεία της Λακωνίας και γενικότερα θέματα αρχαιολογίας, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξή τους.