Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


 

 

Πρώτη προτεραιότητα η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας στους Λάκωνες πολίτες

 

11/1/2013

Απάντηση από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια σχετικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης με προσωπικό της αστυνομικής διεύθυνσης Λακωνίας αλλά και την λήψη μέτρων από τις αστυνομικές αρχές για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, έλαβε ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

 

Ο κύριος Δαβάκης και κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του στη Βουλή, είχε επισημάνει στον κ. Δένδια τα φαινόμενα έξαρσης της εγκληματικότητας που παρατηρείται στις περιοχές πέριξ της Σπάρτης, όπως στις Αμύκλες, την Τραπεζοντή, στο Ξηροκάμπι, τη Μαγούλα κ.α. εξαιτίας κυρίως της παραβατικής συμπεριφοράς των Αθιγγάνων-Ρομά που διαμένουν στην περιοχή.

 

Επιπλέον ο Λάκωνας Βουλευτής, μεταφέροντας στον αρμόδιο Υπουργό και τις προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Λακωνίας για την καλύτερη αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Λακωνίας, ζητούσε τη λήψη σχετικής πρωτοβουλίας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την επαρκή στελέχωση όλων των υπηρεσιών της Α.Δ. Λακωνίας με αστυνομικό προσωπικό.

 

Απαντώντας ο κ. Δένδιας στο Λάκωνα Βουλευτή τονίζει ότι ο βασικός στόχος, υψηλής προτεραιότητας, τόσο για το Υπουργείο αλλά και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ είναι η αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και ασφάλειας τόσο των αστικών κέντρων καθώς και της Ελληνικής Περιφέρειας.

 

Σε ότι αφορά τα κενά που υπάρχουν σε αστυνομικό προσωπικό στις υπηρεσίες και τα αστυνομικά τμήματα της Λακωνίας ο κ. Υπουργός ανέφερε στον κ. Δαβάκη ότι το έλλειμμα που παρατηρείται σε κατώτερο αστυνομικό προσωπικό στην Α.Δ. Λακωνίας, έναντι των οργανικών θέσεων της, θα εκτιμηθεί από το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων στο πλαίσιο των ετήσιων τακτικών μεταθέσεων του νέου έτους.

 

Επιπλέον σε ότι αφορά την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Λακωνία, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την Ελληνική Αστυνομία η ενίσχυση της αστυνόμευσης αλλά και η αναβάθμιση της σχέσης της με τους πολίτες στο επίπεδο της καθημερινότητας. Ειδικότερα για την Λακωνία, διενεργούνται σε καθημερινή βάση πεζές και εποχούμενες περιπολίες, ενώ συγκροτούνται ειδικά συνεργεία αστυνομικών ελέγχων με την συμμετοχή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και της Ομάδος Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) της Α.Δ Λακωνίας, για την πραγματοποίηση στοχευμένων επιχειρήσεων και τη διενέργεια ελέγχων αστυνομικού ενδιαφέροντος. Στόχος αυτών των στοχευμένων δράσεων η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υφιστάμενης εγκληματικότητας και η δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας στους κατοίκους.

 

Ακόμη έχουν δοθεί οδηγίες στις Υπηρεσίες της ΑΔ Λακωνίας οι εποχούμενες περιπολίες να είναι επικεντρωμένες στα προβλήματα της κάθε περιοχής, προκειμένου να υπάρχει έντονη και εμφανής αστυνομική παρουσία σε όλες τις περιοχές καθ΄ όλο στο 24ωρο.

 

Επιπροσθέτως με σκοπό τη βελτίωση της αστυνόμευσης στις περιοχές των Αμυκλών, της Παλαιοπαναγιάς, της Τραπεζοντής, των Καλυβίων Σοχάς, στο Ξηροκάμπι και το Γούναρι του Δήμου Σπάρτης, όπου παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας-παραβατικότητας εξαιτίας της ύπαρξης καταυλισμών Ρομά, ο κ. Δένδιας αναφέρει στον κ. Δαβάκη ότι οι Υπηρεσίες της Α.Δ. Λακωνίας από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν συγκροτήσει ειδική ομάδα, η οποία πραγματοποιεί καθημερινά εποχούμενη περιπολία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των Ρομά αλλά και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Για το λόγο αυτό άλλωστε διατάχθηκαν την 22α Οκτωβρίου 2012 από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου στοχευμένοι έλεγχοι σε καταυλισμούς-οικίες Ρομά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σπάρτης, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ανακοινωθεί από το αστυνομικό Δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας.

 

Εξάλλου ο κ. Δαβάκης επικοινώνησε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Περιφέρειας Πελοποννήσου Υποστράτηγο Ηλία Γεωργόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα προβεί άμεσα, από κοινού με την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, σε στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.