Περιφέρεια Πελοποννήσου.


Η Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη


 4/1/2013

Κατά την συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ανέφερε τα εξής :

 " Η ποιότητά σας τα δύο αυτά χρόνια ως περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και έχετε συνεισφέρει σημαντικά στην ικανότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να οργανώσει τις δομές της ούτως ώστε να μπορεί αυτόνομα και με αξιοπρέπεια να σταθεί απέναντι στα προβλήματα.

Το 2012 ήταν ένας χρόνος εξαιρετικά εφιαλτικός και το 2013 θα είναι ακόμα πιο δύσκολος χρόνος. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το μόχθο και την εμπειρία της τα δύο αυτά χρόνια έχει επιτύχει να βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες. Ανεξάρτητα από εσωτερικούς ενδοιασμούς η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινείται με καλύτερες προϋποθέσεις, αφού έχει εξασφαλίσει ικανούς πόρους για την υλοποίηση του σχεδιασμού της.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα δημοπρατηθεί το σύνολο των μελετών για την ολοκλήρωση όλων των οδικών αξόνων, με απώτερο στόχο σε πέντε χρόνια να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του οδικού δικτύου, αποτελώντας με την αρτιότητα και την ασφάλειά του ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο άξονας Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, μετά την παράδοση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, σε συνδυασμό με τον άξονα Λεύκτρο – Σπάρτη, ο οποίος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013, αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό εργαλείο για την Περιφέρεια.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα για να οριστικοποιηθεί η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού.

Ο Ανατολικός παραλιακός άξονας έχει χαρακτηριστεί ως έργο σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 -2020 θα χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα. Το σύνολο των μελετών του άξονα αυτού θα δημοπρατηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2013, με στόχο από το 2014 να υπάρχουν έτοιμες μελέτες για ένταξη.

Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ο δρόμος Ναύπλιο – Λυγουριό και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2013 θα δημοπρατηθεί ο δρόμος του Φωκιανού με προϋπολογισμό 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα του 2012 μετά από πρωτοβουλία μου εξασφαλίσαμε 18,5 εκατομμύρια ευρώ από τους επενδυτικούς ΚΑΠ στους οποίους θα προστεθούν οι επενδυτικοί ΚΑΠ του 2013.

Με δική μας πρωτοβουλία επίσης ξαναζωντάνεψε το πρόγραμμα πυροπλήκτων, με διαθέσιμα 18 εκατομμύρια ευρώ για την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Όσον αφορά το λιγνιτόσημο στη Μεγαλόπολη, το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και περιμένουμε την απόφαση του Υπουργού για την ενεργοποίηση και του αποθεματικού, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχει επίσης εγκριθεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του με 75 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία, με το ποσό χρηματοδότησης για το πρώτο έτος να βρίσκεται πάνω από το 70 % των πιστώσεων. Επίκεντρο θα έχει την Πελοποννησιακή κωμόπολη, με στόχο την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την εδαφική συνοχή. Για τους σκοπούς αυτούς, αλλά και για την άμεση ένταξη έργων από το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα γίνει διαβούλευση του προγράμματος με τους Δήμους.

Όσον αφορά το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ, με τη μεθοδικότητα, την εμπειρία και την εργατικότητά μας, έχουμε στα μέσα της θητείας μας υπερδεσμεύσει το πρόγραμμα σε ποσοστό 145 % και σε συνδυασμό με την αναθεώρησή του θα αποκτήσουμε την ευελιξία που απαιτείται για παρεμβάσεις σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πέραν αυτών, έχουμε εξασφαλίσει για την επόμενη τριετία περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση των κωνωπωειδών, η οποία άπτεται ζητημάτων δημόσιας υγείας, αλλά και του τουρισμού και της οικονομίας.

Στον τομέα της εξωστρέφειας η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιτύχει να δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο διεθνές προφίλ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα τιμηθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της έκθεσης της Ανούγκα το 2013 με ειδική και διακριτή παρουσία, το κόστος της οποίας θα καλυφθεί από τους διοργανωτές. Σύντομα μάλιστα αναμένεται επίσημη επίσκεψη από το κρατίδιο, ατζέντα της συνεργασίας με την οποία είναι ήδη έτοιμη.

Το 2013 θα είναι επίσης μια κομβική χρονιά για την ίδρυση Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και η συμμετοχή μεγάλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ασφαλώς και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αλλά και επιχειρηματικών ομίλων.

Το πρώτο τετράμηνο του 2013, μάλιστα, θα προκηρυχθεί και ο διεθνής διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Τρίπολης και εξελίξεις θα υπάρξουν για την επανενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, μετά και τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Μαντζιούφα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Πρόεδρο του ΟΣΕ, που θα γίνει σε οπολύ σύντομο χρονικό διάστημα ".

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΡΟΜΑ

" Είναι πάγιες οι θέσεις μου για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιμένω ξεκάθαρα, με βαθιά γνώση του τεράστιου αυτού προβλήματος, ότι είμαι απέναντι στη λογική των γκέτο και των καταυλισμών και πάντοτε απέναντι σε ευκαιριακές και πελατειακές – κομματικές προσεγγίσεις του προβλήματος.

Η χώρα μας είναι παντελώς απούσα στη δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν συγκεκριμένα προγράμματα ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.

Η έννοια των καταυλισμών – depot ανθρώπινων ψυχών είναι μακριά από τη δική μας αντίληψη. Όσοι διαφωνούν θα πρέπει να μας παρουσιάσουν τις δικές τους συγκριμένες προτάσεις. Είναι υπέρ των καταυλισμών ή υπέρ της ενσωμάτωσης των Ρομά, οι οποίοι αποτελούν Έλληνες πολίτες με ίσα δικαιώματα; Ποια είναι η πολιτική τους απέναντι στην παραβατικότητα; Έχουν αποποιηθεί των ευθυνών τους για τη λειτουργία gulag; Η δήθεν ιεραποστολική φιλανθρωπική τους προσέγγιση είναι μονόδρομος;

Η παρέμβασή μας κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις για τη διεξαγωγή ελέγχων και ερευνών με σημαντικά ήδη αποτελέσματα για το που καταλήγουν τα κλοπιμαία.

Βουλευτής του Συριζα που μονολογεί στα κανάλια δήλωσε ότι η παρέμβασή μας έχει ως κύριο στόχο να δημιουργήσει προβλήματα σε μια κοινωνική ομάδα που έχει ήδη προβλήματα. Αφήστε τα παραμύθια και τα καλαμπούρια και ελάτε να συνεργαστούμε για να καταρτίσουμε προγράμματα ενσωμάτωσης των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία.

Πριν την ανακοίνωση είχα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συνάντηση με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο.

Ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα όσοι εκ των υστέρων μας κατηγορούν, ενώ προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους πάνω στο δράμα ευαίσθητων ψυχών.

Ο Σύριζα έχει ευθύνη να αποποιηθεί τη συμπεριφορά της σταλινικής περιόδου. Η ύπαρξη θυλάκων παραβατικότητας – ασυλίας είναι απαράδεκτη.

Ο Σύριζα αποκαλύπτεται ως αντιευρωπαϊκός και παλαιοκομματικός οργανισμός.

Είναι ανεπίτρεπτο σταλινικοί που υπερασπίζονται τα gulag να βγάζουν ανακοίνωση κατηγορώντας με για χρυσαυγίτικη συμπεριφορά ".

Έχω την εντύπωση ότι η ψυχή σας είναι στην Αθήνα και το σώμα σας εδώ

" Και η ψυχή μου και το σώμα μου είναι στην Αρκαδία και την Πελοπόννησο. Όλη η προσπάθειά μου εστιάζεται στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στους Πελοποννήσιους συμπολίτες μας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει περισσότερα θέματα απ’ όσα προεκλογικά δεσμευθήκαμε.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που επηρεάζουν την κεντρική πολιτική σκηνή.

Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τον Καλλικράτη και το νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας.

Το στοίχημά μας είναι η Πελοπόννησος και η ψυχή μας και το σώμα μας είναι πάντα εδώ ".

Απορρίμματα

" Βρισκόμαστε εντός του σχεδιασμού και των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει.

Το πρόγραμμα της Πελοποννήσου αποτελεί πιλότο για όλη τη χώρα με ξεκάθαρη αναφορά σε αυτή.

Μέχρι το 2015 θα είναι έτοιμη η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα έχουν αποκατασταθεί οι ΧΑΔΑ και θα έχει εφαρμοστεί η πολιτική μας για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Έχουμε εξασφαλίσει 68,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ και σε συνδυασμό με τα 32,5 εκατομμύρια για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και την πολιτική της ανακύκλωσης έχουμε διαθέσιμα 101 εκατομμύρια ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία στην προσπάθειά μας με αποτέλεσμα το gate fee να κυμαίνεται κάτω από 40 ευρώ, προς διάψευση δημάρχων που έκαναν λόγο για 150-200 ευρώ. Αυτό θα είναι το μικρότερο δυνατό gate fee για τους πολίτες σε εθνικό επίπεδο και το επιτύχαμε με την αποφασιστικότητά μας και την πίστη μας στο πρόγραμμά μας.

Και μόνο αυτό να κάναμε δικαιολογεί την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόγραμμά μας.

Υπάρχει ωστόσο μια θεσμική ανωμαλία. Οι βουλευτές του Σύριζα καταθέτουν πολλές ερωτήσεις στη Βουλή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να πάρουν απάντηση από τη Βουλή, απαντήσεις όμως που συντάσσουν οι δικές μας υπηρεσίες. Θα έπρεπε να απευθυνθούν απευθείας σε εμάς και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι απαντήσεις που παρέχουμε ωστόσο, απευθύνονται σε τυχοδιωκτικές ερωτήσεις. Που ακούστηκε βουλευτής να θέλει να κόψει χρήματα από την Πελοπόννησο. Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι κατεξοχήν θεσμικό. Λάθος. Το πρόβλημα είναι η χαμηλή ποιότητα του πολιτικού προσωπικού ".

 Λιγνιτορυχείο Κορώνης και απόψεις περί Αποκεντρωμένης

" Η Αποκεντρωμένη διοίκηση αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη των δυνατοτήτων του τόπου σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αποκομματικοποιηθούν πλήρως οι πολιτειακές και κυβερνητικές δομές. Εντύπωση μου κάνει η πλήρης απάθεια των ευρωπαϊκών δομών για αυτό.

Η Αποκεντρωμένη χρειάζεται, όχι όμως ο Γενικός Γραμματέας να αποτελεί κομματικό στέλεχος, παρά μόνο στα πλαίσια της ιεραρχίας να έχει επιτελική θέση.

Το θέμα της λειτουργίας του λιγνιτορυχείου είναι καθαρά πολιτικό. Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει απέναντι στην πολιτική των επενδύσεων. Την πολιτική απόφαση την πήρε ο Γενικός Γραμματέας και είναι απολύτως σεβαστή. Όταν το θέμα είχε αναβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν, με το Βενιζέλο να τοποθετείται θετικά ".

Σκούρα – Πυρί

" Απεγκλωβίσαμε το έργο από την ελεγκτική διαδικασία. Το πειθαρχικό ζήτημα είναι ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον και επί των ημερών της ξεκίνησε.

Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τη δικαιοσύνη.

Η παράκαμψη των Βουτιάνων θα δοθεί με προσωπική ευθύνη με κόστος 2,5 εκατομμύρια ευρώ αντί για 25 ".

Κατάργηση σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

" Καμία μονομερής απόφαση δεν μπορεί να παρθεί ερήμην της Περιφέρειας Πελοποννήσου ".

Αν υπήρξε απευθείας ανάθεση έργου σε εταιρεία που μέλος της είναι κουμπάρος του

" Δεν έχω εκβιαστεί και δεν έχω δεχθεί εκβιασμό και όταν ήμουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, όταν ως υπουργός Πολιτισμού προσπαθούσα να προστατεύσω τον πρωθυπουργό και με χτυπούσαν αλύπητα, δεν κιότεψα ποτέ. Πλανάται πλάνην οικτράν ο ιδιοκτήτης μιας υπερχρεωμένης κάμερας, εάν νομίζει ότι μπορεί να με εκβιάσει ".