Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


ΔΑΒΑΚΗΣ: Tι γίνεται με τα δάνεια του Ο.Ε.Κ. ;

20/12/2012

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες συμπολίτες μας που έλαβαν δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ και δεν μπορούν να διαπραγματευθούν το χρόνο αποπληρωμής τους, έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο Λάκωνας Βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να εφαρμοστεί στην πράξη η υπ’ αριθμ. 2575/84/14-2-2012 Υπουργική Απόφαση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες μέσω του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και η οποία πότε δεν εφαρμόστηκε εξαιτίας της κατάργησης του ΟΕΚ.

Επιπρόσθετα ο Λάκωνας Βουλευτής ζήτησε να  ληφθεί μέριμνα και για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τον ΟΕΚ, άτοκα ή χαμηλότοκα, τα οποία έλαβαν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν βάναυσα από την οικονομική κρίση, όπως οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο παριστάμενος Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, ενημέρωσε τον κ. Δαβάκη ότι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί στην ουσίας της, αυτή η Υπουργική Απόφαση. Η Ενιαία Διοικούσα Επιτροπή που έχει συσταθεί για να διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν τους καταργηθέντες Οργανισμούς ΟΕΚ και ΟΕΕ, έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο κ. Δαβάκης στη δευτερολογία του, ανέφερε στον κ. Υπουργό ότι πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη ενέργεια εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για να ξεκαθαρίσει, να ξεδιαλύνει αυτό το ομιχλώδες τοπίο. Ένα τοπίο που ουσιαστικά σε αυτήν την οικονομική κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα μας, γίνεται ακόμη χειρότερο όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι, έχουν πάρει δάνεια και δεν τυχαίνουν της ιδίας αντιμετώπισης, όπως συμβατικά είχαν δεσμευθεί οι τράπεζες και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, με άλλους οι οποίοι έχουν την ίδια δανειοληπτική διάθεση και κατάσταση.

Μάλιστα, ζήτησε από τον παριστάμενο Υφυπουργό να ληφθούν μέτρα ώστε η μεταβατική περίοδος που διανύουμε να μην είναι μία ακόμη θηλιά στο λαιμό αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι μέσα σε όλη τη δίνη που συνέχει τη χώρα μας σήμερα, να έχουν και αυτό, δηλαδή να βρίσκεται ένα κράτος δια των Οργανισμών του -έστω και καταργημένων Οργανισμών- αφερέγγυο απέναντι τους και οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ο κ. Υφυπουργός ανταπαντώντας στον κ. Δαβάκη ανέφερε πως έχουν κατατεθεί οι προτάσεις του Οργανισμού προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα και ότι το προσεχές χρονικό διάστημα τα Πιστωτικά Ιδρύματα θα απαντήσουν στις προτάσεις αυτές, οπότε και θα καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

 Τέλος, παραδέχτηκε πως οι Τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά σε αυτή τη φάση τους δανειολήπτες να υπογράφουν νέες συμβάσεις με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους χωρίς την επιδότηση επιτοκίου, επειδή δεν έχει εφαρμοστεί αυτή η Υπουργική Απόφαση.