Επικαιρότητα - 13/12/2022


Ο Μυστράς τίμησε με λαμπρότητα τον Πολιούχο του Άγιο Σπυρίδωνα

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εόρτασε ο Μυστράς την μνήμη του Πολιούχου του Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού, επισκόπου Τριμυθούντος.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέσθηκαν ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον θαυματουργό βίο του τιμώμενου Αγίου Σπυρίδωνος, στην βαθιά πίστη, την απλότητα, την ταπεινοφροσύνη και την θυσιαστική αγάπη του για τον συνάνθρωπο.

Ακολούθησε η καθιερωμένη, από τις αρχές του περασμένου αιώνα, λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους του Μυστρά, υπό τους παιανισμούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ιερή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος που κοσμεί τον Ναό, είναι πιστό αντίγραφο του «εν Κερκύρα λειψάνου του», έργο του αγιογράφου Αντωνίου Μοσχονά, που δημιουργήθηκε το 1921, με δαπάνη του αειμνήστου Κερκυραίου πρώτου αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Σπάρτης Σπυρίδωνος Μπαφέρνου και μαθητών του. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, πανηγυρίζει η Φιλαρμονική Σπάρτης με Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και συμμετοχή στην καθιερωμένη λιτανεία στους δρόμους του ιστορικού Μυστρά.

=====