Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


5/12/2012

            Η Παρέμβαση αυτή του Λάκωνα βουλευτή, γίνεται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού που θα γίνει κατά το επόμενο χρονικό διάστημα για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας, όπως άλλωστε επανειλημμένως έχει επισημάνει και σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας.

            Η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής: 

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Λακωνίας σε έγγραφο που μου κοινοποίησε, κάνει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού, προτάσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τόσο από την φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ όσο και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Άλλωστε και ο κ. Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016,  έκανε αναφορά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας μας, με ταυτόχρονη όμως μείωση, κατά επτά χιλιάδες, των οργανικών της θέσεων.

Για να στεφθεί όμως με επιτυχία η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Λακωνίας, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη παράγοντες, όπως η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του εδάφους, η ύπαρξη δύο μεγάλων ορεινών όγκων, του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, αλλά και η ύπαρξη μικρών και μεγάλων χωριών και οικισμών σ΄ αυτά, ενώ σε συνδυασμό με το δύσκολο έως επικίνδυνο οδικό δίκτυο του Νομού μας σε πολλά σημεία, καθιστούν δυσχερή την επιτυχή αστυνόμευση της περιοχής. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών–λαθρομεταναστών σε πολλές περιοχές της Λακωνίας, ο αριθμός των οποίων δεν απεικονίζεται στην πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, καθώς επίσης και η ύπαρξη πολλών καταυλισμών ΡΟΜΑ, και η έντονη εγκληματικότητα που εμφανίζουν, ζητήματα τα οποία επανειλημμένως έχουμε θέσει υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Προκειμένου λοιπόν, να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αυξημένη εγκληματικότητα που παρατηρείται στο Νομό Λακωνίας και να εμπεδωθεί το κλίμα ασφάλειας στους κατοίκους, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία, κατ΄ ελάχιστο, δύο Αστυνομικών Υπηρεσιών στους Δήμους  Μονεμβασίας, Ευρώτα  και Ανατολικής Μάνης καθώς και η αυτοτελή παρουσία Αστυνομικών Υπηρεσιών τάξης, τροχαίας και ασφάλειας στο Δήμο Σπάρτης .

Επιπλέον επιβεβλημένη θεωρείται και η δημιουργία αστυνομικού τμήματος στην Ελαφόνησο, για την αποτελεσματική αστυνόμευση του νησιού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως άλλωστε έχουμε επισημάνει ο Δήμαρχος Ελαφονήσου και εγώ, σε πρόσφατη συνάντηση μας στον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη.

    Οι υπηρεσίες που θα συσταθούν θα πρέπει να στεγαστούν σε καινούργια και λειτουργικά κτίρια, να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, δεν νοείται υπηρεσία χωρίς περιπολικό τύπου JEEP, την ίδια στιγμή που σε πολλές ορεινές περιοχές της Λακωνίας έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, με τις αστυνομικές αρχές να αδυνατούν να φτάσουν εκεί όταν τις καλούν οι πολίτες .

Επίσης οι αστυνομικές υπηρεσίες που διαθέτουν κρατητήρια και στις οποίες φυλάσσονται κρατούμενοι για μεγάλο διάστημα, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα διάθεσης σκοπού κρατητηρίων και σκοπού καταστήματος, διότι δεν νοείται Αστυνομική υπηρεσία μόνο με τον αξιωματικό ή υπαξιωματικό υπηρεσίας.

Οι προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν, για την αποτελεσματική αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Λακωνίας είναι οι ακόλουθες: α) Να μην περικοπούν περαιτέρω οι οργανικές θέσεις της Α. Δ. Λακωνίας και η αστυνομική της δύναμή πρέπει να είναι ίδια με άλλων Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας που έχουν τον ίδιο πληθυσμό και εμφανίζουν παρόμοια εγκληματικότητα, β) οι αστυνομικές υπηρεσίες που θα συσταθούν δεν πρέπει να έχουν υπάρχουσα δύναμη μικρότερη των είκοσι (20) Αστυνομικών, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν κυλιόμενο ωράριο εργασίας και να επανδρώνουν εποχούμενες περιπολίες πάντα με δύο Αστυνομικούς όλο το 24ωρο, γ) οι δυνάμεις για τη στελέχωση των ομάδων ΔΙ.ΑΣ–Ο.Ε.Π.Τ.Α.–Ο.Π.Κ.Ε. κλπ. πρέπει να προβλέπονται στην οργανική δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και να μην αφαιρούνται από τις δυνάμεις των υπηρεσιών και δ) ο «απεγκλωβισμός» των αστυνομικών υπηρεσιών από δραστηριότητες και υπηρεσίες οι οποίες είναι «ξένες» προς τα καθήκοντα τους και οι οποίες  θα μπορούσαν να  υλοποιούνται από τα ΚΕΠ.

Τέλος πρέπει να ληφθεί μέριμνα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την κατάργηση ή την τροποποίηση της διάταξης «Περί εντοπιότητας», άρθρο 6 του Ν. 1234/1982, ούτως ώστε να αναφέρεται στο συνολικό πληθυσμό του Δήμου όπου εδρεύει η εκάστοτε Αστυνομική υπηρεσία και το πληθυσμιακό όριο – κριτήριο να είναι οι δέκα χιλιάδες κάτοικοι. Αν παραμείνει η συγκεκριμένη διάταξη ως έχει, υποστηρίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Λακωνίας, οι μισοί αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση  Λακωνίας θα πρέπει να μετατεθούν σ’ άλλη υπηρεσία όπου θα πρέπει να μετακινούνται σαράντα και πενήντα χιλιόμετρα καθημερινά προκειμένου να εκτελέσουν υπηρεσία.

Συνεπώς ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Ποιο σχεδιασμός υπάρχει από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός αυτός για την Αστυνομική Διεύθυνση της Λακωνίας;

Υπάρχει πρόθεση για περεταίρω μείωση των οργανικών θέσεων των αστυνομικών που υπηρετούν στην  Α. Δ. Λακωνίας;

Προτίθεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στην δημιουργία μόνιμου αστυνομικού σταθμού-υπηρεσίας στην Ελαφόνησο, για την  αποτελεσματική αστυνόμευση του νησιού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως ισχύει τώρα ;

Ποιες οι ενέργειες αλλά και ο σχεδιασμός του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανομένων κρουσμάτων εγκληματικότητας στην Λακωνία ;

Προτίθεται ο κ. Υπουργός να προβεί σε τροποποίηση της διάταξης «Περί εντοπιότητας», (άρθρο 6 του Ν. 1234/1982), ούτως ώστε να αναφέρεται στο συνολικό πληθυσμό του Δήμου όπου εδρεύει η εκάστοτε Αστυνομική υπηρεσία και το πληθυσμιακό όριο – κριτήριο να είναι οι δέκα χιλιάδες κάτοικοι ;

Ποιος σχεδιασμός υπάρχει από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Α.Δ. Λακωνίας, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης της με αστυνομικό προσωπικό ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης