Θανάσης Δαβάκης - Θέματα Υγείας.


 

Παρέμβαση Θανάση Δαβάκη για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Λακωνίας

 

3/12/2012

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας που αντιμετωπίζει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Λακωνίας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩ» του Υπουργείου Υγείας, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο έχει ως εξής:

Προβλήματα λειτουργίας παρατηρούνται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα  στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας με έδρα τη Σπάρτη, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης κατά 50%  του προγράμματος «Ψυχαργώ» του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο υπάγεται και η ΚΜΨΥ Λακωνίας.

Η μειωμένη χρηματοδότηση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης υποτυπωδών λειτουργικών αναγκών των Προγραμμάτων αυτών (προμήθεια καυσίμων για τις μετακινήσεις της ΚΜΨΥ, έξοδα για γραφική ύλη, καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων) με αποτέλεσμα οι δράσεις τους, οι οποίες πρέπει να διέπονται από συστηματικότητα και συνέπεια να δυσχεραίνονται.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Νοέμβριο δεν πραγματοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα κλιμάκια στο Κ.Υ Νεάπολης και στο Νοσοκομείο-Κ.Υ Μολάων, τα οποία καλύπτονται ψυχιατρικά από την ΚΜΨΥ της «Αποστολής», ενώ λόγω της οικονομικής στενότητας της «Αποστολής» οι εργαζόμενοι της ΚΜΨΥ εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης (4ωρης) εργασίας.

Η Κ.Μ.Ψ.Υ. Λακωνίας παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, διαγνωστικής εκτίμησης και θεραπείας, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας, συμπεριλαμβανομένων του Νοσοκομείου Μολάων και του Κ.Υ. Νεαπόλεως Βοιών που δεν καλύπτονται από επιστημονικό προσωπικό παροχής ψυχιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας και στήριξης, του αγροτικού ιατρείου Καστορίου καθώς και των υπολοίπων περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων της Λακωνίας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι στο τακτικό πρόγραμμα μετακινήσεων της Μονάδας περιλαμβάνονται δύο προγραμματισμένες επισκέψεις το μήνα στο Νοσοκομείο Μολάων και το Κ.Υ. Νεαπόλεως Βοιών και μια φορά την εβδομάδα  στο Κ.Υ Καστορίου  καθώς και  στο γηροκομείο « ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ».

Επιπλέον πραγματοποιούν και κατ’ οίκον επισκέψεις σε περιστατικά, που δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν, ενώ μία φορά το μήνα πραγματοποιείται ιατρείο και στη Σπάρτη, με καταγεγραμμένους εξυπηρετούμενους 847 άτομα.

Επίσης, η Κ.Μ.Ψ.Υ. συνεργάζεται με επιτυχία τόσο με την Εισαγγελία και την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, έχοντας αναλάβει την ευθύνη παρακολούθησης συγκεκριμένων περιστατικών εντάσσοντας τα σε ειδικό «συμβουλευτικό- θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», καθώς και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης και ενημέρωσης των φοιτητών.

Το τακτικό πρόγραμμα κινήσεων της Μονάδας περιλαμβάνει δύο προγραμματισμένες επισκέψεις ανά μήνα στα προαναφερθέντα Κέντρα Μολάων και Νεάπολής και μια φορά την εβδομάδα  στο κέντρο υγείας  Καστορίου  και στο γηροκομείο « ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ »καθώς επίσης και κατ’ οίκον επισκέψεις σε περιστατικά, που δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν. Επίσης πραγματοποιείται  μία φορά το μήνα ιατρείο στη Σπάρτη  (στο σύνολο καταγεγραμμένοι εξυπηρετούμενοι 847).

            Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Λακωνίας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης κατά 50% του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩ» από το  Υπουργείο Υγείας ;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης