Θανάσης Δαβάκης - Θέματα Υγείας


 

Υπουργική απάντηση σε Δαβάκη για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα.

 

30/11/2012

 

Απάντηση από την Υφυπουργό Υγείας κ. Σκοπούλη σχετικά με την αντιμετώπιση της Ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα, έλαβε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο οποίος με Παρέμβαση του στη Βουλή ζητούσε τη μέριμνα του Υπουργείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου και τη λήψη μέτρων προστασίας από την Ελονοσία στο Δήμο Ευρώτα.

 

Στην απάντηση της η κ. Σκοπούλη κάνει αναφορά στην εφαρμογή σχετικής υγειονομικής διάταξης που περιλαμβάνεται στην υπ΄αριθμόν Υ1/ΓΠ/104252 Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας από την Ελονοσία. Στην συγκεκριμένη υγειονομική διάταξη παρέχονται τα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ελονοσίας, με έμφαση στην αντιμετώπιση κρουσμάτων που έχουν εμφανιστεί σε μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας. Βάσει αυτής ορίζονται ως υπεύθυνοι για την δήλωση τυχόν κρουσμάτων ελονοσίας οι εργοδότες, ενώ περιγράφεται ο τρόπος και οι αρμόδιοι για τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στους ασθενείς καθώς και ο ελεγκτικός μηχανισμός για τους παραβάτες των διατάξεων της συγκεκριμένης υγειονομικής διάταξης (γίνεται προσδιορισμός ποινικών ευθυνών).

 

Σε ότι αφορά τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στο Δήμο Ευρώτα, η κ. Υφυπουργός επισημαίνει στον κ. Βουλευτή ότι στην περιοχή δραστηριοποιείται η κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και τους τοπικούς φορείς, προσεγγίζει και ενημερώνει τους κατοίκους πόρτα-πόρτα. Έτσι επιτυγχάνεται η έγκαιρη προστασία και θεραπεία των πασχόντων. Παράλληλα η κ. Υφυπουργός απέστειλε στο Λάκωνα Βουλευτή αναλυτική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που περιλαμβάνει τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επιδημιολογική επιτήρηση της Ελονοσίας στη χώρα μας από την αρχή του 2012 ως τον περασμένο Οκτώβριο, με σαφείς αναφορές στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα.

 

Επιπλέον η κ. Σκοπούλη, αναφέρει στην έγγραφη απάντηση της προς τον κ. Δαβάκη, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ευρώτα έχουν διενεργήσει και συνεχίζουν τις ενδεδειγμένες από το Υπουργείο ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών, επισημαίνοντας ότι για την περιοχή του Δήμου Ευρώτα, ύστερα και από σχετικό αίτημα του Δημάρχου στο Υπουργείο Υγείας, έχει εκδοθεί άδεια αεροψεκασμών σε υγροτόπους και δυσπρόσιτα σημεία.

 

Τέλος κατά τον Ιούλιο, ύστερα από σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και σχετική παρέμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ ολοκληρώθηκε ο υπολειμματικός ψεκασμός στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των καταλυμάτων των μεταναστών καθώς και σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, αποθήκες και στάβλους.

 

Εξάλλου το ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα καθώς και των αιτιών που τα προκαλούν, όπως η λαθρομετανάστευση, ετέθησαν και σε σχετική συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης και ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης με τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια και Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.