Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης.


Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ


Στιγμές συγκίνησης και τιμής έζησαν δεκάδες Μανιάτες που ταξίδεψαν από τη Μάνη και τον Πειραιά έως την Έδεσσα, για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το Μακεδονικό Αγώνα και να τιμήσουν τους πεσόντες προγόνους μας Μακεδονομάχους.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας, που υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ζεστασιά την μανιάτικη αποστολή, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης και την Ένωση Απανταχού Μανιατών.

Το πρωί της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2012 η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση για τους Μανιάτες Μακεδονομάχους, στον Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Σκέπης της Έδεσσας. Τη δέηση τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Μάνης κ.κ. Συμεών.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μανιατών Μακεδονομάχων στην πλατεία Ηρώων, παρουσία Βουλευτών και των τοπικών δημοτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών. Το μνημείο είναι προσφορά της Ένωσης Απανταχού Μανιατών και την κατασκευή του έκανε αφιλοκερδώς η Μανιάτισσα καλλιτέχνης κα Φιλιώ Καλογερόγιαννη.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, παρουσία του Μητροπολίτη και των ιερέων της Μητρόπολης, του Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων και πλήθος κόσμου.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μανιάτης ιστορικός και συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, που συμμετείχε στη μανιάτικη αποστολή.

Το θερμό χειροκρότημα όλων προκάλεσαν τα θεατρικά δρώμενα που παρουσίασαν οι μανιάτες, που περιελάμβαναν ανάγνωση προσωπικών ημερολογίων και επιστολών Μανιατών Μακεδονομάχων. Τους παρευρισκόμενους καθήλωσαν επίσης, τα μανιάτικα μοιρολόγια που ακούστηκαν από την μαυροφορεμένη μανιάτισσα και τους παραδοσιακά ντυμένους μανιάτες. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Με το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, που χόρεψε μανιάτικους χορούς.

Την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης εκπροσώπησε η Ταμίας της Ένωσης κα. Μαρία Τσέγκα, η οποία μεταξύ άλλων στην ομιλία της ανέφερε: «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη συγκίνηση που νιώθω φέρνοντας στο μυαλό μου τις Μανιάτισσες που προσέφεραν στα Μακεδονικά χώματα με απόλυτη πίστη και ηρωισμό, τους άντρες, τους γιους, τους πατεράδες και τους αδελφούς τους. Αφού με την ευχή της μάνας, την αγάπη της συζύγου και την προσευχή της κόρης ξεκίνησαν για εδώ οι Μανιάτες πολεμιστές.»

Στο μήνυμά της για τις εκδηλώσεις, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα. Νόρα Μιχαλολιάκου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στα άγια χώματα της αιματοβαμμένης Μακεδονίας μας, με εθνικό φρόνιμα σε πραγματικά δύσκολους καιρούς, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ, στους ήρωες προγόνους μας. Εκατό χρόνια από την επέτειο των νικηφόρων μαχών του Μακεδονικού Αγώνα, τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που έγραψαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία μας, τα ηρωικά τους κατορθώματα. Τιμούμε σήμερα την καταγωγή μας, τις αρχές και αξίες της αγέρωχης, ανυπότακτης και απροσκύνητης ιδιαίτερης πατρίδας μας.»

Δείτε αύριο φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις