Θανάσης Δαβάκης - Λακωνικά Θέματα.


Τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την κατάργηση των Δ.Ο.Υ στη Λακωνία έθεσε ξανά με παρέμβαση του στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

22/11/2012

Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη να επανεξετάσει την απόφαση της Κυβέρνησης για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ στο Νομό Λακωνίας, δεδομένου ότι ο στόχος που έχει τεθεί για εξοικονόμηση πόρων δεν θα επιτευχθεί και στην περίπτωση της Λακωνίας δεν ισχύει.

Αντιθέτως, θα δαπανηθούν πολλές εργατοώρες, αλλά και καύσιμα εκ μέρους των πολιτών για να εξυπηρετηθούν, είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε την περίπτωση της Δ.Ο.Υ Αρεοπόλεως, που έχει ήδη καταργηθεί, και πριν στεγαζόταν σε κτήριο το οποίο έχει δωριθεί από ευεργέτη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη ταλαιπωρία που θα υποστούν οι πολίτες, όταν θα αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Βατίκων, που θα πρέπει να διανύσουν περίπου 150  χιλιόμετρα, σε επικίνδυνο οδικό δίκτυο…

Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών εφόσον επιμείνει στον σχεδιασμό που έχει ανακοινώσει, να φροντίσει ώστε να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες, όχι μόνο στις περιοχές που έχει ανακοινωθεί, δηλαδή στο Γύθειο και στους Μολάους, αλλά και στην περιοχή της Νεάπολης και της Αρεόπολης όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχαν Δ.Ο.Υ. Άλλωστε, το έχουν ζητήσει και οι Δήμαρχοι Μονεμβάσιας και Ανατολικής Μάνης με έγγραφά τους διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς αυτό θα υλοποιηθεί, μετά από σχετικό έγγραφο του Υπουργού Εσωτερικών κ.Στυλιανίδη.

 Ο κ. Υφυπουργός απευθυνόμενος στο Λάκωνα Βουλευτή, ανέφερε ότι οι αποφάσεις για κατάργηση των Δ.Ο.Υ πανελλαδικά, ελήφθησαν με βάση πόρισμα επιτροπής η οποία συστάθηκε για το σκοπό αυτό και με συγκεκριμένα κριτήρια. Επιπλέον αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει πλήρης «ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών», ώστε να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων. Μάλιστα ανέφερε ότι για τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε έχει προβλεφθεί η δημιουργία γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμένων σε περιοχές όπου είναι αναγκαία η ύπαρξη τους. Τέλος, δεσμεύθηκε απευθυνόμενος στο κ.Δαβάκη ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα θα προκληθούν από την αλλαγή που προωθεί το Υπουργείο.

Ο κ. Δαβάκης τέλος κάλεσε τον παριστάμενο Υφυπουργό να λάβει μέριμνα, για να υπάρξει η απαιτούμενη διοικητική υποστήριξη εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη μεταβατική περίοδο –που κανένας δεν γνωρίζει τη διάρκεια της- ούτως ώστε να υπάρξουν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες στις περιοχές της Νεάπολης και της Αρεόπολης.