Μουσικός Όμιλος Σπάρτης.


Tο Νικηφόρο Βρεττάκο τίμησε ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης

Με ξεχωριστό τρόπο συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατοντάχρονα από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης, με την υποστήριξη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Νεότητος, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, το κοινό παρακολούθησε μια συναυλία, για την οποία συνέπραξαν η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης και δύο σολίστ, η μεσόφωνος Ιωάννα Φόρτη και ο βαθύφωνος Παναγιώτης Καριώτης, συνοδευόμενοι από πενταμελή ορχήστρα δωματίου, την οποία αποτέλεσαν οι καθηγητές του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης, Μαρία Βελμάχου (πιάνο), Αγγελική Ξεκάλάκη (κρουστά), Ευγενία Βρέλλη (πνευστά), Ματθαίο Δακουτρό (βιολί) και Θωμά Βρέλλη (ευφώνιο).

Την διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας και την ορχήστρας είχε ο Νίκος Καριώτης, έργο του οποίου παρουσιάστηκε στην εκδήλωση σε πρώτη εκτέλεση.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Δρ. Γεωργία Κακούρου – Χρόνη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, παρουσίασε εισήγηση με τίτλο Περιμένοντας τη μουσική, ανιχνεύοντας τη σχέση της ποίησης και της μουσικής μέσα από το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Κατόπιν η μεσόφωνος Ιωάννα Φόρτη, με τη συνοδεία της Μαρίας Βελμάχου στο πιάνο, γοήτευσε το κοινό ερμηνεύοντας δύο συνθέσεις του Ιάκωβου Κονιτόπουλου, βασισμένες στα ποιήματα Γαλήνη και Μεταρσίωση.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έργο του Νίκου Καριώτη, αποτελούμενο από μελοποιημένα ποιήματα του Λάκωνα δημιουργού, από τις συλλογές Το βιβλίο της Μαργαρίτας και κυρίως Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων.

Η σύνθεση έχει τη μορφή καντάτας, αποτελείται από έντεκα μέρη και φέρει τον τίτλο De profundis clamavit, δανεισμένο από το ομότιτλο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ερμηνεύτηκε από τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης με σολίστ την Ιωάννα Φόρτη και τον Παναγ. Καριώτη. Το έργο πλαισιώθηκε με απαγγελία ποιημάτων από την ίδια συλλογή, εξαιρετικά αποδοσμένων από την κ. Πηνελόπη Δούνια. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με προβολή έργων τους η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης και το νεοσύστατο σωματείο Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ.κ Μάριος Τζωρτζάκης και Χρήστος Μακρής.

Ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης εκφράζει ειλικρινείς ευχαριστίες ξεχωριστά προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο για την παραχώρηση της αίθουσας και προς όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, η οποία αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στα πεπραγμένα του Μουσικού Ομίλου, με την υψηλή ποιότητα παρουσίασης και απόδοσης αλλά και της συνεργασίας με μεγάλο αριθμό σημαντικών μουσικών. Τις θερμότερες, ωστόσο, ευχαριστίες απευθύνει προς τους συμπολίτες που παραβρέθηκαν, οι οποίοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, επιβραβεύοντας τον πολύμηνο και εντατικό ρυθμό προετοιμασίας της με το θυελλώδες χειροκρότημα και τα ενθουσιώδη τους σχόλια.

Η ίδια συναυλία θα παρουσιαστεί στο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης.

 

 

φωτογραφίες : Λέσχη φωτογραφίας Σπάρτης