Επιμορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ασωπού


Ενημερωτική εκδήλωση στα Παπαδιάνικα του Δήμου Μονεμβασίας με θέμα την παχυσαρκία και τον διαβήτη σε παιδιά και εφήβους

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Ασωπού έλαβε χώρα μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδήλωση - ομιλία με θέμα την παχυσαρκία και τον διαβήτη σε παιδιά και εφήβους.

Ο Επιμορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ασωπού, ξεκινώντας για πρώτη φορά μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις είχε την τιμή και την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενήσει τον έγκριτο παιδίατρο - ενδοκρινολόγο κ. Δημήτριο Χιώτη.

Έναν Άνθρωπο βαθιά συνδεδεμένο με τον Ασωπό και τους κατοίκους του, μιας και διετέλεσε αγροτικός ιατρός στο χωριό το 1973 και με δική του πρωτοβουλία μετεστέγασε το κοινοτικό τότε ιατρείο του χωριού από το δωμάτιο ενός σπιτιού, στο ισόγειο του νεόδμητου κτιρίου της οικογενείας του κου Χρήστου Μανωλάκου, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερο περιβάλλον στους ασθενείς και καλύτερες συνθήκες νοσηλείας.

Ο ιατρός κ. Χιώτης ενημέρωσε το κοινό, της γεμάτης από κόσμο αίθουσας, για την νούμερο ένα ασθένεια της εποχής μας, την παχυσαρκία, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο αυτή σχετίζεται με το διαβήτη, μια άλλη νόσο εξαιρετικά ύπουλη και σοβαρή όπως ο ίδιος τόνισε.

Δήλωσε ότι σύμφωνα με έρευνες, η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία έχει τριπλασιαστεί παγκοσμίως τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με τα ελληνόπουλα να κατέχουν μια από τις πρώτες θέσεις ενώ επισήμανε και τα αίτιά της (μειωμένη αθλητική δραστηριότητα, αρκετή ώρα ενασχόλησης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή παρακολούθησης τηλεόρασης, κακές διατροφικές συνήθειες -junk food-, ψυχολογικοί παράγοντες, γενετική προδιάθεση ή σπανιότερα ορμονικές διαταραχές).

Επίσης, έκανε γνωστές στο κοινό τις βιολογικές επιπτώσεις της, τις επιπτώσεις στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού καθώς και τις επιπτώσεις της σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο ενώ παρουσιάστηκαν και οι τρόποι αντιμετώπισής της, μιας και δεν είναι μια ανίατος ασθένεια.

Στην δεύτερη ενότητα της ομιλίας του, ο ιατρός παρουσίασε στο κοινό του στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου I και II.

Αναφέρθηκε στα συμπτώματα τους, στον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με την παχυσαρκία, στην αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής καθώς και στους τρόπους βελτίωσης της ζωής του. Τέλος, τόνισε πως ο ασθενής με διαβήτη είναι ένα φυσιολογικό άτομο το οποίο με σωστή ‘’εκπαίδευση’’ μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του όπως ακριβώς και ένας άνθρωπος ο οποίος δεν νοσεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Η ομιλία διήρκεσε περίπου δύο ώρες ενώ ο γιατρός βομβαρδίστηκε κυριολεκτικά από πλειάδα ερωτήσεων, γεγονός που μαρτυρά το ενδιαφέρον του κοινού και κατ΄επέκταση υποδηλώνει την επιτυχία της εκδήλωσης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασωπού ευχαριστεί για μια ακόμη φορά τον κ. Χιώτη και δεσμεύεται να τηρήσει την υπόσχεσή του για πραγματοποίηση επιπλέον εκδηλώσεων κοινωνικού και ενημερωτικού ενδιαφέροντος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Τριχείλης, ο Ιερέας π. Κότσαλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου κα. Αλειφέρη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ασωπού κ. Μακρής και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.