Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γωνιά και την κα Kristine Pappas, Quiltmaker, διοργάνωσε με επιτυχία έκθεση Quilts στις 29, 30, και 31 Οκτωβρίου 2012.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν παραδοσιακά παπλώματα, παπλώματα με ελληνικά σχέδια και συμβολικά Quilts γυναικών που έχουν πέσει θύματα σωματεμπορίας. Καθ’ όλη τη διάρκειά της έκθεσης η κα Kristine Pappas και η κ. Άντα Κοπιτοπούλου έδιναν πληροφορίες και οδηγίες για το Quilting στους ενδιαφερομένους ενώ την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012,. η κα Kristine Pappas παρουσίασε τις τεχνικές για Quilts σε σχετικό σεμινάριο που παρακολούθησαν περισσότερα από 45 άτομα.

Η έκθεση βοήθησε τους επισκέπτες να κατανοήσουν την ιστορία του Quilting, τη σχέση του με τους αγώνες για την ελευθερία των μαύρων της Αμερικής και την χειραφέτηση των γυναικών καθώς και τη χρησιμοποίησή του στην κατασκευή παραδοσιακών παπλωμάτων και άλλων σχετικών ειδών.

Το 1800 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το Quilting ήταν κάτι παραπάνω από μία τεχνική δημιουργίας καλυμμάτων για το κρεβάτι. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τα Quilts για να εκφράσουν τη γνώμη τους και να πάρουν μέρος στα τότε δρώμενα με ένα πολύ δυναμικό τρόπο. Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους σκλάβους στις μετακινήσεις τους προς τον Βορρά προκειμένου να βρουν την ελευθερία τους. Με τα σχέδια που αποτύπωναν στα Quilts και τις ειδικές βελονιές δημιούργησαν μυστικούς κώδικες που τους βοηθούσαν να βρουν νερό, καθαρά ρούχα, ένα μέρος για να κοιμηθούν. Τα Quilts έδειχναν στους σκλάβους πόσο απείχε το επόμενο σπίτι όπου θα ήταν ασφαλείς ή που μπορούσαν να βρουν κάποιον που θα τους οδηγούσε γρηγορότερα στο δρόμο για την ελευθερία.

Τα ελληνικά Quilts αντανακλούν τον ελληνικό πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία καθώς χρησιμοποιούνται και ενσωματώνονται σ’ αυτά ελληνικά μοτίβα και παραδοσιακά εργόχειρα.


Το Quilting εδώ και αιώνες είναι η φωνή των γυναικών για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της έκθεσης, κατασκευάστηκαν 10 Quilts σχεδιασμένα από γυναίκες οι οποίες έχουν πέσει θύματα σωματοεμπορίας, τα οποία αντανακλούν τον φόβο και τον πόνο μιας ζωής χωρίς ταυτότητα και νόημα.

Με την ευκαιρία της έκθεσης παρουσιάστηκε η προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για την υποστήριξη ατόμων που έχουν πέσει θύματα σωματεμπορίας με τη λειτουργία μιας τηλεφωνικής Γραμμής πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων στον αριθμό 1109 και στην ηλεκτρονική διεύθυνσή  www. 1109.gr όπου υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεννόησης σε περισσότερες από 25 γλώσσες.