Καρυές - Δήμου Σπάρτης


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 στις Καρυές του Δήμου Σπάρτης με τίτλο "ΚΑΡΥΕΣ - ΚΑΡΥΔΙ - ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ - Ένα ταξίδι στο χρόνο, μία ιστορική διαδρομή και γευσιγνωσία".

Η διοργάνωση αυτή ήταν μια πρωτοβουλία των επαγγελματιών του χωριού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών και των κατοίκων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου και περιλάμβανε παρουσιάσεις, ομιλίες και …γλυκές λιχουδιές. Οι γυναίκες των Καρυών έφτιαξαν και προσέφεραν δωρεάν γλυκά και εδέσματα σχετικών με το καρύδι. Οι παρασκευαστές και παραγωγοί του χωριού διέθεσαν προς πώληση παραδοσιακά προϊόντα, όπως καρύδια, κάστανα, μέλι, ψωμί, παξιμάδια, γλυκά, καρυδοποτό κ.α.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών κ. Γιάννης Μεντής καλωσόρισε τους παραβρισκομένους στην εκδήλωση. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Αγνή Αναστασιάδη από τον φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού και αναφέρθηκε στην αξία της προστατευομένης περιοχής και στις αρμοδιότητες του φορέα.

Η διατροφολόγος κ. Αντωνία Βασιλάκου μίλησε για την διατροφική αξία του καρυδιού και τη σημασία του στην υγεία. Στη συνέχεια ο αρχαιολόγος κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των Καρυών και την συσχέτιση τους με τις Καρυάτιδες και το καρύδι.

Επίσης ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε και στις ανασκαφές της Πελλάνας, μιας και την εκδήλωση την παρακολούθησαν πολοί επισκέπτες των Καρυών που δεν γνώριζαν για τα ευρήματα της ανασκαφής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η «ΑΤΡΑΠΟΣ» που νωρίτερα τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα μονοπάτια του Πάρνωνα και να γνωρίσουν τις ομορφιές του.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι όπου διασκέδασαν όλοι οι επισκέπτες.