Ο εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου.


Με ιδιαίτερη ευλάβεια και τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρα Ιωάννη του εκ Γουβών Μονεμβασίας, τόσο στη γενέτειρά του, όσο και στο Γεράκι, τόπο καταγωγής του ιερέως πατρός του.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ανήκει στην ευρεία χορεία των Λακώνων Αγίων και σ΄εκείνο το νέφος των πιστών στον Κύριό μας, οι οποίοι υπέφεραν κάθε βασανισμό, διότι δε θέλησαν με κανέναν τρόπο να εξωμοτήσουν τη ζοφερή περίοδο της τουρκοκρατίας. Το μαρτύριό του, που υπέστη σε νεαρότατη ηλικία, χρονολογικά τοποθετείται κατά τη διάρκεια της Αλβανοκρατίας στην Πελοπόννησο, τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη επανάσταση του 1770.

Την επομένη, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου στο Γεράκι, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου βοηθού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Θεοκτίστου, τελέσθηκαν η ακολουθία του όρθρου, η αρτοκλασία και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, έγινε πέριξ του Ιερού Ναού η καθιερωμένη λιτανεία της  ιεράς εικόνας του Αγίου, παρουσία  του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, της μαθητιώσης νεολαίας, παρουσία των εκπροσώπων των λοιπών αρχών της πόλεως και του Νομού μας.

 

πηγή :  Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης - Φωτογραφία: π. Ηλίας Βουρβουριώτης