Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


 24/10/2012

Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν ληφθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ζητά με Παρέμβαση του στη Βουλή, ο Λάκωνας Βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση έχει ως εξής:

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ανάσα στα δοκιμαζόμενα από την οικονομική κρίση νοικοκυριά, τον Φεβρουάριο του 2012, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 2575/84/14-2-2012 Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής δανείων που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους από τις Τράπεζες μέσω του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Έκτοτε η απόφαση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά που έλαβαν δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ να μην μπορούν να προβούν σε οποιοδήποτε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι άλλοι πελάτες των τραπεζών να μπορούν να διαπραγματευθούν το χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους.  

Επιπρόσθετα, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τον ΟΕΚ, άτοκα ή χαμηλότοκα, τα οποία έχουν λάβει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με ειδικές ανάγκες κλ.π.

Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν άμεσα όλα τα διοικητικά και γραφειοκρατικά προβλήματα για την εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης και να ληφθεί μέριμνα για την ανακούφιση και όσων έχουν λάβει τα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια του ΟΕΚ.

Στις δύσκολες  μέρες που διανύουμε, όπου τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα επιβίωσης, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις στην ανακούφισή τους.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επίλυση των προβλημάτων προκειμένου να εφαρμοστεί η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση;

Τι προτίθεται να κάνει για τα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια του ΟΕΚ;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης