Έκθεση Quilts στη Σπάρτη.


 « Μια φορά κι ένα καιρό, σ’ ένα μικρό σπίτι, χαμένο κάπου ψηλά στα βουνά τα σκεπασμένα με γαλάζια ομίχλη, ζούσε μια παπλωματού που έφτιαχνε παπλώματα με τα πιο όμορφα χρώματα που μπορούσε να θαυμάσει ανθρώπινο μάτι. Τα παπλώματά της τα χάριζε στους φτωχούς και τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Κανένας πλούσιος δεν μπορούσε να τα αγοράσει .Η παπλωματού έφτιαχνε τα παπλώματά της κατά τη διάρκεια της μέρας και όταν το σκοτάδι γινόταν αδιαπέραστο και το κρύο ανυπόφορο, άφηνε το σπιτικό της και κατέβαινε στη γειτονική πολιτεία μέχρις ότου να συναντήσει κάποιον που κοιμότανε ξυλιασμένος στα σκαλοπάτια κάποιου σπιτικού. Τον σκέπαζε με ένα υπέροχο πάπλωμα και ακροπατώντας χανόταν στη κρύα νύκτα…»

Από το παραμύθι: Το δώρο της παπλωματούς του Jeff Brumbeau

Eνώ στους περισσότερους, είναι γνωστά τα παραμύθια «Το δώρο της παπλωματούς» και «Το ταξίδι της παπλωματούς» του Jeff Brumbeau, λίγοι από εμάς είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τα μοτίβα και τις συνθέσεις των Quilts και να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική του ραψίματος, το Quilting αλλά και να γνωρίσουμε στην πραγματικότητα μια σύγχρονη παπλωματού (Quiltmaker).

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γωνιά και την κα Kristine Pappas, Quiltmaker, διοργανώνει έκθεση Quilts στις 29, 30, και 31 Οκτωβρίου 2012. Η έκθεση θα περιλαμβάνει παραδοσιακά παπλώματα, παπλώματα με ελληνικά σχέδια και συμβολικά Quilts γυναικών που έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 6 μ.μ. και θα είναι ανοικτή για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες:

Δευτέρα           (29.10.2012)    :           6 μ.μ. – 9 μ.μ.

Τρίτη               (30.10.2012)    :           9 π.μ. – 1.30 μ.μ. και   5.μ.μ. – 9 μ.μ.

Τετάρτη           (31.10.2012)    :           9 π.μ. – 1.30 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης η κα Kristine Pappas θα δίνει στους ενδιαφερομένους περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για το Quilting. και θα παρουσιάζει τον τρόπο κατασκευής τους.

Την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα τις τεχνικές για Quilts. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο, παρακαλούμε να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις  2 μμ της ίδιας ημέρας κατά τις ώρες λειτουργίες της Βιβλιοθήκης (τηλέφωνο επικοινωνίας: 27310 26853). 

Τα Quilts της Έκθεσης έχουν παραχωρηθεί στη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης για να διανεμηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προσφοράς, σε άπορες οικογένειες και άστεγους.

 

Η κ. Kristine Pappas μας πληροφορεί...

Ονομάζομαι Kristine Pappas και μετά από εξήμισυ χρόνια χηρείας συνάντησα τον δεύτερο σύζυγό μου ελληνικής καταγωγής. Το 2007 αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στη Θεσσαλονίκη. Πουλήσαμε τα υπάρχοντά μας και αφήσαμε τα πέντε παιδιά μας και τα επτά εγγόνια μας στην Αμερική, για μια νέα ζωή στην Ελλάδα.

Περισσότερο από 25 χρόνια ασχολούμαι με το quilting που είναι το χόμπι μου. Το έμαθα όπως και η γιαγιά μου από μία γυναίκα στο βουνό Vernon του Ohio.

Στο σχολείο που μαθαίναμε την ελληνική γλώσσα συνάντησα μια ομάδα νεαρών ελληνίδων. Γρήγορα γίναμε φίλες και όταν έμαθαν ότι ξέρω την τέχνη του quilting ξεκίνησε η περιπέτειά μας. Συγκεντρωνόμαστε στο σπίτι μου κάθε εβδομάδα και ασχολούμαστε με το quilting.

Δεν αμείβομαι για να μάθω στις γυναίκες τη τέχνη του quilt ούτε πουλάω τίποτα από τα προϊόντα που φτιάχνω. Ελπίζω ότι τα quilts που φτιάχνω για τις χήρες, τα ορφανά, τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς και τους άστεγους, όπως η quilt maker στην ιστορία των Jeff Brumbeau και Cail De Marcken «The Quilt Maker’ s Gif», θα ζεστάνουν τις καρδιές τους και θα ανακουφίσουν τη ζωή τους.

Μετά από πέντε χρόνια που φτιάχνουμε είδη quilting, όλη μαζί η ομάδα αποφασίσαμε να φτιάχνουμε αυτά τα είδη για τα ορφανοτροφεία και τα νοσοκομεία της περιοχής  της Θεσσαλονίκης, για  να δείξουμε την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας που είναι λιγότερο τυχεροί.

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά διοργανώσαμε το πρώτο Ελληνικό Συνέδριο Quilting  που περιελάμβανε έκθεση προϊόντων quilting, επίδειξη και εργαστήρια. Το πρώτο μας συνέδριο επιχορηγήθηκε από το ΧΑΝΘ και έγινε στις 13-15 Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο η έκθεση μεταφέρθηκε στη Λάρισα, Φλώρινα, Αθήνα και τώρα έρχεται στη Σπάρτη.

Ελπίζω να μας επισκεφθείτε για να δείτε τα έργα μας και να απολαύσετε  την έκθεση μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών σε ολόκληρη την Ελλάδα που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα πράγματα για το quilting.

Όσες από σας γνωρίζετε ήδη την τέχνη «quilt» εάν επιθυμείτε μπορείτε να εγγραφείτε και να γίνετε  ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Εθνικού Συνδέσμου Quilting, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για ό, τι νεώτερο συμβαίνει με το Quilting στην Ελλάδα .

Η ιστοσελίδα μου είναι toquiltorknot.weebly.com όπου μπορείτε να δείτε όλα τα προϊόντα μας όλων των χρόνων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:

Kristine Pappas

K. Palama 15

Thessaloniki 54630

2310 465 453

e-mail ladypappas@yahoo.com