Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


 

Υπουργική απάντηση σε Δαβάκη για τα ζητήματα των συμβασιούχων πυροσβεστών.

 

22/10/2012

 

Απάντηση από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια σχετικά με τα ζητήματα των συμβασιούχων πυροσβεστών έλαβε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο οποίος με Παρέμβαση του στη Βουλή ζητούσε τη μέριμνα του Υπουργείου αλλά και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα των συμβασιούχων πυροσβεστών οι οποίοι είναι επιλαχόντες στον πρόσφατο διαγωνισμό των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

 

Στην απάντηση του ο κ. Δένδιας αναφέρει στον κ. Δαβάκη ότι «αναφορικά με την πρόσληψη των 160 επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, σας πληροφορούμε ότι κατόπιν σχετικής εισήγησης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος το Υπουργείο μας μελετά και εξετάζει το ζήτημα των επιλαχόντων πυροσβεστών, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια και εξαντλώντας όλα τα ενδεχόμενα εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με απώτερο σκοπό τη συμπλήρωση του αριθμού των 4.000 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης».

 

Επιπλέον σε ότι αφορά την ανανέωση για ακόμη μία πενταετία των συμβάσεων τους, για να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο Σώμα Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, ο Υπουργός ενημερώνει το Λάκωνα Βουλευτή ότι όπως προβλέπει το άρθρο 1 του ΠΔ 121/2007 η ανανέωση των συμβατικών περιόδων των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης πιστοποιείται κάθε χρόνο με πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Την παρούσα όμως χρονική στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη για ανανέωση της σύμβασης εργασίας των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης, μετά τη λήξη της πενταετίας.

 

Μετά την έγγραφη απάντηση του Υπουργού ο κ. Δαβάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη από κοινού με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να δουν προσεκτικά και να επιλύσουν τα ζητήματα που απασχολούν τους συμβασιούχους πυροσβέστες, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να οδηγηθούν στην ανεργία, με αποτέλεσμα πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών να κινδυνεύει να χαθεί.

 

Πρέπει ο κ. Υπουργός σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρει λύση για την αποκατάσταση τόσο των επιλαχόντων του διαγωνισμού για το Σώμα Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης καθώς και των αποκλεισθέντων που σήμερα έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού καθώς και πολύτιμη προϋπηρεσία πολλών ετών

 

Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες εκτάσεις καλλιεργήσιμης και δασικής γης, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό είναι επείγουσες και πρέπει άμεσα να καλυφθούν.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή κατέθεσα νέα Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει σε ανανέωση εντός του 2012, για ακόμη μία πενταετία των συμβάσεων των εποχικών πυροσβεστών οι οποίοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο Σώμα Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.