«Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία».


 

«Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» - 1η Οκτωβρίου -

 

O κ. Νικόλαος Κουφός

 

Μήνυμα με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» - 1η Οκτωβρίου - έστειλε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης κ. Νικόλαος Κουφός.

 

Στο μήνυμά του ο κ. Κουφός αναφέρει:

«Η υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της 1ης Οκτωβρίου ως “Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία”, είναι για όλους μας μια ευκαιρία να στρέψουμε με σεβασμό το βλέμμα σε όλους τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, να εκφράσουμε προς αυτούς την αγάπη μας και να σκεφθούμε πώς θα επιλύσουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι πέραν των εξήντα πέντε ετών, στη σύγχρονη κοινωνία μας. Η χώρα μας συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εμφανίζουν από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα δυόμισι εκατομμύρια άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Πρόκειται για τους ανθρώπους που έδωσαν με εντιμότητα και αξιοπρέπεια τον αγώνα της ζωής και της δημιουργίας σε παλαιότερες και δυσκολότερες εποχές για να χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά τους και για όλες τις επόμενες γενιές. Άνθρωποι του μόχθου, της βαριάς χειρωνακτικής εργασίας, που έζησαν το μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο και τον ελληνικό εμφύλιο, που πείνασαν, που στερήθηκαν μέχρι και τα αναγκαία της ζωής, βρίσκονται σήμερα δίπλα μας και βιώνουν με το δικό τους τρόπο το μελαγχολικό δειλινό της ζωής τους. 
Εμείς, ως άτομα οφείλουμε να είμαστε θερμοί συμπαραστάτες τους και να επιζητούμε κάθε ευκαιρία για να τους συντροφεύουμε και να τους τονώνουμε το ηθικό, ώστε να μην τους φθείρει η μοναξιά, η απομόνωση και η εγκατάλειψη. Ας μην ξεχνάμε το ιερό χρέος και την αιώνια υποχρέωση του ανθρώπου να σέβεται και να τιμά τον πατέρα και τη μητέρα του κατά την Εντολή του Θεού, η οποία σαφώς προσδιορίζει όχι μόνο τα συναισθήματα αλλά και τις υποχρεώσεις των παιδιών για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ηλικιωμένων και ανήμπορων γονιών τους. Στην εποχή μας, οι ηλικιωμένοι  συνήθως δεν ζουν όπως παλαιά μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα και πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και διαταράζει πολλές φορές την ψυχική υγεία τους. Η οικογενειακή θαλπωρή και η παρουσία των προσώπων της οικογένειας, δεν αντικαθίσταται από κανένα ίδρυμα, στέγη ή ξενώνα κάποιου κοινωνικού φορέα, αφού εκεί η καθημερινή ρουτίνα και η επανάληψη των παραστάσεων δεν ευνοούν την ψυχική ανάταση των τροφίμων.
Η πολιτεία -σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ- οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές και προγράμματα υπέρ των ηλικιωμένων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ζήσουν σ’ ένα περιβάλλον που θα ενισχύει τις δυνατότητές τους, θα προάγει την ανεξαρτησία τους, θα τους προσφέρει στήριγμα και φροντίδα, για να νιώθουν μια εσωτερική πληρότητα και μια περηφάνια για όσα κατόρθωσαν μέχρι τώρα στην πολυκύμαντη βιωτή τους. Με τη σοφία δε που διαθέτουν, μπορούν να βλέπουν τον κόσμο μας στοχαστικά και ν’ απολαμβάνουν την κάθε στιγμή ήρεμα και θαρρετά, συμμετέχοντας όσο μπορούν στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή του χωριού ή της πόλης που κατοικούν».  

 

 

«Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» - 1η Οκτωβρίου -

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να σκεφτούμε και να τιμήσουμε τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, να τους αγκαλιάσουμε και να συνεισφέρουμε στην καθημερινότητά τους και να αναλογιστούμε πόσο πολύτιμοι και σημαντικοί είναι για όλους μας.

ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΝΕΑ .gr

 

 

 

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 3412 φορές  (Εως 8/10/2010, 10:00 πμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).