150 χρόνια λειτουργίας - 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 η εκδήλωση εορτασμού για τα 150 χρόνια λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης (πρώην Γυμνάσιο Αρρένων) στον προαύλιο χώρο του σχολείου.


Την εκδήλωση διοργάνωσε το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου.

Δείτε το VIDEO

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης

για τα 150 χρόνια λειτουργίας του από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Σταύρο Αργειτάκο.Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Κοινότητας
Αγαπητοί φίλοι μαθητές,
Αγαπητές φίλες και Αγαπητοί φίλοι

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε μια επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατόν πενήντα ετών ανελλιπούς λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης (πρώην Γυμνάσιο Αρρένων).
Περισσεύει η συγκίνηση για παλιούς μαθητές και καθηγητές του ιστορικού 1ου Γυμνασίου …
Συγκινημένος βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας, ξεφυλλίζοντας φωτογραφίες από τη δική μου μαθητική διαδρομή όταν ήμουν μαθητής στο Γυμνάσιο Αρρένων Σπάρτης, καταθέτοντας τις βιωματικές μου εμπειρίες… με την ελπίδα και οι σημερινοί μαθητές να αναλογίζονται την ιστορικότητα του σχολείου μας.
150 χρόνια στην πρωτοπορία της γνώσης, στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
150 χρόνια μπροστάρηδες και δημιουργοί.
150 χρόνια καθοδηγητές και καινοτόμοι.

Φίλες και φίλοι,
Η παιδεία είναι η βάση της σπονδυλικής στήλης του κάθε κράτους και του κάθε λαού.
Ο ρόλος της παιδείας είναι πολλαπλός. Δεν εγγυάται μόνο την προσωπική επιτυχία και καταξίωση αλλά αποτελεί και τον κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη μιας χώρας.
Όλοι μας αναγνωρίζουμε το σπουδαίο ρόλο του εκπαιδευτικού, σε κάθε στιγμή της παλαιότερης, αλλά και σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Και αναμφίβολα, όλοι αναζητούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, για το μέλλον της χώρας μας.

Ζούμε μια οικονομική κρίση, η οποία αγγίζει όλους.
Η κρίση αυτή έχει πολλές διαστάσεις.
Όραμα μας λοιπόν, είναι ένα σχολείο που θα προωθεί την καλλιέργεια των πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών, για την γλώσσα και τον πολιτισμό μας.
150 χρόνια μετά, αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα προάγει την κριτική σκέψη, θα καλλιεργεί τις δεξιότητες και τις ικανότητες του κάθε μαθητή και θα προσφέρει γνώσεις σε όλες τις επιστήμες. Δεν πρέπει κανένας νέος να μείνει μακριά από αυτές τις διαδικασίες και ουσιαστικά να είναι αμέτοχος στην πρόοδο και στην ανάπτυξη, αμόρφωτος και περιθωριοποιημένος.
Η ωριμότητα και η ποιότητα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης έγινε και γίνεται πράξη με την καθημερινή τους δουλειά και δράση.
Με το ίδιο πάθος και ζήλο και με την ίδια αποφασιστικότητα, οι σημερινοί μαθητές συνεχίζουν να εμπνέονται στο ιστορικό αυτό κτίριο…
Μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν την ανεκτίμητη προσφορά του αρχαιότερου σχολείου της Λακωνίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας.

Κλείνοντας να τονίσω ότι η επετειακή αυτή εκδήλωση διοργανώνεται από το ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου.
Υπογραμμίζω παράλληλα, την σημαντικότατη συμμετοχή των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων Νομού Λακωνίας με την έκθεση αρχειακού υλικού με θέμα: «1862 – 1863, Πρώτος Χρόνος Λειτουργίας του Γυμνασίου Αρρένων Σπάρτης».

Εκ μέρους όλων των δημοτών, με συναισθήματα χαράς, χαιρετίζω την αποψινή μας συνάντηση και εύχομαι υγεία και προκοπή σε όλους.

Σας ευχαριστώ.