Παραίτηση Φούρκα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης


 

Σπάρτη, 11 Οκτωβρίου 2012

 

                             ΠΡΟΣ Τα μέλη της δημοτικής παράταξης "ΣΠΑΡΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ"

 

Ανέκαθεν πίστευα και πιστεύω πως η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που ο καθένας μας, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να προσφέρει ενεργά και αποτελεσματικά στον τόπο του.

Η άμεση γνώση των προβλημάτων και δυνατοτήτων μιας περιοχής, καθώς και η καθημερινή σχέση με τους πολίτες της, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για άμεση, υπαρκτή, ορατή και μετρήσιμη προσφορά στην ανάπτυξη και την προοπτική της.

Η πεποίθησή μου αυτή ήταν η κύρια αιτία που με ώθησε στην ενασχόλησή μου με τα αυτοδιοικητικά για τριάντα πέντε περίπου χρόνια και σε όποια θέση κλήθηκα και ακολούθως εκλέχτηκα να υπηρετήσω.

Ο λόγος αυτός, αλλά και το ισχυρό αίσθημα της προσφοράς που με διακατέχει, μου επέβαλαν συνειδησιακά να συνεχίσω με την ενεργό συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Σπάρτης και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οι πολίτες με κατέταξαν.

Πίστευα ότι και από τη θέση αυτή η συνεισφορά στον τόπο μας θα ήταν σημαντική, για αυτό και δε θελήσαμε με τους συνεργάτες μου, δημοτικούς συμβούλους, να υιοθετήσουμε μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η παράταξή μας κατέθετε συγκεκριμένες προτάσεις για πολιτικές και έργα, επισημαίνοντας στη συμπολίτευση τόσο την αναγκαιότητά τους, όσο και τη συμβολή τους στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Είτε αυτά ήταν έργα που ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας είχαμε ξεκινήσει, ενημερώνοντας για την ακριβή φάση ωριμότητάς τους και για τις ενέργειες που θα οδηγούσαν στην ολοκλήρωσή τους, είτε για έργα – παρεμβάσεις που πιστεύαμε ότι θα έδιναν άλλη πνοή στο νέο Δήμο Σπάρτης.

Δυστυχώς δύο χρόνια μετά, ουδεμία ανταπόκριση υπάρχει από την πλευρά της συμπολίτευσης στις προτάσεις μας. Αντίθετα παρακολουθούμε την άσκηση μιας μικροπολιτικής, μιας πολιτικής που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Ύστερα από πολλή περίσκεψη, αλλά και έχοντας την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι θεαματικά, είμαι στη δυσάρεστη θέση να προβώ σε αυτό που μέχρι σήμερα δεν συνιστούσα σε όποιον ζητούσε τη γνώμη μου σχετικά, να υποβάλλω δηλαδή την παραίτησή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης.

Σίγουρα, πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση, όμως είμαι πλέον πεπεισμένος ότι δεδομένων των συνθηκών, η εμπειρία, οι γνώσεις, οι «γνωριμίες» και εν γένει η «παρουσία» μου στο Δημοτικό Συμβούλιο αφενός αποτελούν ενόχληση και αφετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθούν τελικά και ως δικαιολογία για το ανεπαρκές έργο που, δυστυχώς, θα παρουσιάσει στο τέλος της θητείας της η παρούσα δημοτική αρχή.

Ουδέποτε στη μέχρι τώρα πορεία μου συμμετείχα σε διακοσμητικές θέσεις, πολύ περισσότερο σήμερα μετά από μια πλούσια αυτοδιοικητική διαδρομή.

Ίσως από τη θέση του απλού πολίτη η γνώμη μου να τυγχάνει μεγαλύτερης αποδοχής, διότι πάντα θα προασπίζομαι τα συμφέροντα του τόπου.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω εσάς, τους διακόσιους τριάντα έξι συνοδοιπόρους και συνυποψηφίους στην προσπάθεια αυτή της παράταξης, εκλεγμένους και μη, που με τιμήσατε με τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Μαζί, συγκροτήσαμε μια δυναμική ομάδα, μια ομάδα με όραμα την ανάπτυξη του νέου Δήμου Σπάρτης, αλλά και των προοπτικών που η διοικητική μεταρρύθμιση, το πρόγραμμα «Καλλικράτης», δημιούργησε.

Πρόκειται για ένα δυναμικό συνδυασμό, που απαρτίζεται από έμπειρους αυτοδιοικητικούς, αλλά και νέα πρόσωπα, πρόσωπα που αναδείχτηκαν μέσα από αυτή τη διαδικασία.  Έχοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας και γνωρίζοντας το αμέριστο ενδιαφέρον και την έκδηλη ανησυχία σας για τον τόπο μας, είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί και καθένας από τη σκοπιά του θα διαδραματίσετε μελλοντικά σημαντικό ρόλο στα κοινά του τόπου.

Σας καλώ να διατηρήσετε απαράμιλλο το όραμα και είμαι βέβαιος ότι θα έχετε την ευκαιρία να υλοποιήσετε αυτά που μαζί οραματιστήκαμε. 

Τέλος, αισθάνομαι βαθιά την υποχρέωση να ευχαριστήσω τους πολίτες που μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις δημοτικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010, αλλά και όλους αυτούς που πίστευσαν σε εμάς και μας στήριξαν μολονότι για διάφορους λόγους είχαν άλλη τελική τοποθέτηση.

Στη μακρόχρονη αυτοδιοικητική μου πορεία προσπάθησα πάντα για το καλύτερο, αψηφώντας το προσωπικό και οικογενειακό κόστος προς χάριν του γενικότερου συμφέροντος των πολιτών αυτού του τόπου και των κατοίκων της Λακωνίας.

Είχα και έχω τη χαρά της αναγνώρισης, καθώς και την πεποίθηση ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα σηματοδοτηθούν από έργα που θα έχουν τη βάση τους στην τελευταία οκταετία της νομαρχιακής θητείας.

Αποχωρώντας σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης δεν θα πάψω ποτέ να ενδιαφέρομαι για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, την ευημερία των πολιτών και το μέλλον των παιδιών μας.

                                                                                                 Με εκτίμηση,            

                                                                                               ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΡΚΑΣ